Nadziewana cukinia

Uwielbiam przygotowywać potrawy z sezonowych warzyw i owoców, jedną z nich jest nadziewana cukinia. Danie bardzo zdrowe, pyszne jedno z moich ulubionych


Składniki 
·                  2 cukinie 
·                  100g ugotowanej mix kaszy trendy lunch lub kaszy gryczanej
·                  1 cebula czerwona 
·                  Grzyby kurki
·                  pierś z kurczaka
·                  jeżyny
·                  ser tarty 
·                  sól
·                  pieprz czarny
 

 Wykonanie

Cukinie umyć, przekroić na pół wydrążyć środek posypać przyprawą prowansalską. Cebulę kroimy w piórka, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną  patelnię smażymy oczyszczone kurki, czerwoną cebulę i pokrojoną pierś z kurczaka Pod koniec smażenia dodajemy kaszę, mieszamy  chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Farszem napełniamy połówki cukinii. posypujemy startym serem i jeżynami Tak przygotowane cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego , następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni pieczemy do miękkości około 30minut




1 komentarz:

ClaudiaMorningstar pisze...

Dawno nie nadziewałam cukinii.