Buritto z kurczakiem i kaszą.
Latem w moim mieście odbywał się street food, jako ambasadorska wydarzenia mogłam degustować wszystkie potrawy, moje serce skradło burrito z kurczakiem, wołowiną i mnóstwem pysznych dodatków. Nie mogło być inaczej zrobiłam w domu buritto z kurczakiem i kaszą, które może konkurować z tym na street food. Jest mega pyszne, zdrowe i co ważne idealne na lunch, kolacje. Jest rewelacyjne.
Składniki
Wykonanie
Do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, skórkę cytrynową, posiekaną kolendrę, miód, sól i pieprz, miód dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości flety. Ostawić na dwie godziny. Filety grillujemy z każdej strony.
Jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę miodu, następnie dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Smażymy do zarumienienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotować kaszę i komosę według przepisu na opakowaniu
Na środku tortilli ułożyć nadzienie porcję kaszy i komosy, rukolę, kurczaka, karmelizowane jabłka z cebulą. Nadzienie skropić sosem słodko-kwaśnym z chilli. Zaginamy cześć tortilli, na której nie ma nadzienia, następnie zaginamy boki i zawijamy wzdłuż aż powstanie rulon. Burrito układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Podpiekamy aż zbrązowieje.
Składniki
- 2 duże tortille
- 200g filetu z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- Skórka z cytryny
- Sok z cytryny
- Kolendra
- 1 cm imbiru
- Jabłko
- Cebula
- Miód
- Olej
- Sól, pieprz do smaku
- Rudola
- Kasza bulgur
- Biała i czerwona Quinna
- Sos słodko-kwaśny chilli
Wykonanie
Do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, skórkę cytrynową, posiekaną kolendrę, miód, sól i pieprz, miód dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości flety. Ostawić na dwie godziny. Filety grillujemy z każdej strony.
Jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę miodu, następnie dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Smażymy do zarumienienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotować kaszę i komosę według przepisu na opakowaniu
Na środku tortilli ułożyć nadzienie porcję kaszy i komosy, rukolę, kurczaka, karmelizowane jabłka z cebulą. Nadzienie skropić sosem słodko-kwaśnym z chilli. Zaginamy cześć tortilli, na której nie ma nadzienia, następnie zaginamy boki i zawijamy wzdłuż aż powstanie rulon. Burrito układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Podpiekamy aż zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz