Klopsiki w sosie koperkowym

 Smaki dzieciństwa tradycyjne klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych. 


Składniki 

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  •  kilka ząbków czosnku
  •  natka pietruszki.


Sos koperkowy:
• koperek
• 1 szkl rosołu
• pół szkl śmietany 18%
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól i pieprz
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie

Wykonanie
Mięso zemleć w maszynce. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, natkę pietruszki Wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Dłońmi formujemy okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony na oleju.
Klopsiki przekładamy do garnka, wlewamy rosół. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy, następnie wlewamy do garnka, dodajemy liście i ziele angielskie, posiekany koperek. Klopsiki gotujemy do miękkości kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy: