Klopsiki w sosie koperkowym
Smaki dzieciństwa tradycyjne klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych.
Składniki
Sos koperkowy:
• koperek
• 1 szkl rosołu
• pół szkl śmietany 18%
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól i pieprz
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
Wykonanie
Mięso zemleć w maszynce. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, natkę pietruszki Wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Dłońmi formujemy okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony na oleju.
Klopsiki przekładamy do garnka, wlewamy rosół. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy, następnie wlewamy do garnka, dodajemy liście i ziele angielskie, posiekany koperek. Klopsiki gotujemy do miękkości kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki
- 600 g karkówki wieprzowej
- 1 jajo
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki.
Sos koperkowy:
• koperek
• 1 szkl rosołu
• pół szkl śmietany 18%
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• sól i pieprz
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
Wykonanie
Mięso zemleć w maszynce. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, natkę pietruszki Wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Dłońmi formujemy okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony na oleju.
Klopsiki przekładamy do garnka, wlewamy rosół. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy, następnie wlewamy do garnka, dodajemy liście i ziele angielskie, posiekany koperek. Klopsiki gotujemy do miękkości kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz