Zrazy wieprzowe z puree ziemniaczanym
Kto mnie zna ten wie, ze moją słabością są zrazy. Dzisiaj przygotowałam zrazy wieprzowe,przyznaję smakiem różnią się od tych wołowych, ale wyszyły pyszne. Polecam zrobić sami się przekonacie, smakują wyjątkowo.
składniki.
składniki.
- 5 szt plastrów z szynki wieprzowej
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 5 słupków z boczku
- 15 dag kiełbasy śląskiej
- 5 dag suszonych grzybów
- 5 łyżeczek musztardy
- 3 liście laurowe
- 2 ziele angielskie
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- Łój wołowy do smażenia
- Sol, pieprz do smaku
- Puree z ziemniaków
- ½ kg ziemniaków
- ½ łyżki masła
- Około 4 łyżek mleka
- Gałka muszkatołowa
- Soł, pieprz do smaku
Wykonanie
Plastry szynki rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsna. Oprószamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w ćwiartki, paprykę w grube płaski. Plastry mięsa smarujemy musztardą, na każdy płat mięsa kładziemy ogórek, paprykę, boczek, kiełbasę i cebulę. Plastry mięsa zwijamy, obwiązujemy sznurkiem roladę. Na rozgrzanym łoju wołowym, obnażamy zrazy z każdej strony, Przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia, dodajemy grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewany gorącą wodą! Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w około 3 łyżkach zimnej widy. Małym strumieniem wlewamy do sosu, energicznie mieszając sos. Gotujemy kilka minut doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plastry szynki rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsna. Oprószamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w ćwiartki, paprykę w grube płaski. Plastry mięsa smarujemy musztardą, na każdy płat mięsa kładziemy ogórek, paprykę, boczek, kiełbasę i cebulę. Plastry mięsa zwijamy, obwiązujemy sznurkiem roladę. Na rozgrzanym łoju wołowym, obnażamy zrazy z każdej strony, Przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia, dodajemy grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewany gorącą wodą! Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w około 3 łyżkach zimnej widy. Małym strumieniem wlewamy do sosu, energicznie mieszając sos. Gotujemy kilka minut doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Purre z ziemniaków
Ziemniaki obieramy
i gotujemy w osolonej wodzie. Do
odcedzonych i gorących ziemniaków dodajemy masło i mleko następnie blenderujemy
na pulchną masę. Doprawiamy do smaku
gałką, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz