Artystyczne Dekoracje Tortów. Autorstwa Dwunastu Najlepszych Projektantek

Nakładem wydawnictwa Promise ukazała się rewelacyjna książka ESTEM TU TYLKO NA DESER MAKARONIKI BABECZKI LODY GOFRY I INNE SMAKOŁYKI  klik



Mistrzynie cukiernictwa, wybitne dekoratorki dzielą się swoją wiedzą praktyczną i przepisami. Krok po kroku opisują techniki cukiernictwa i udzielają przydatnych wskazówek.
  Tak w poprzednich pozycjach wydanych przez wydawnictwo Promise. Dwunastu najlepszych na świecie kreatorów Zoe Clark, Natasha Collins, Emily Hankins, Rachel Hanna, Emma Ivane, Helen Mansey,
Pamela Wccaffirey, Trudy Mitchell, DominiQue Pickering, Mariko Searle, Vocky Teather, Michelle Walker
  przygotowało 25 współczesnych wielowarstwowych tortów z przystępnymi instrukcjami, zilustrowanymi krok po kroku zdjęciami.
Dzielą się przepisów na ciasta i elementarz technik dekoracji ciast dla amatorów wypieków o różnym stopniu zaawansowania.
W pierwszym rozdziale dowiemy się o podstawowych  narzędziach, przekładaniu warstw ciast.

 Czy sekretach profesjonalnego pokrywania tortu masą cukrową i wygładzaniu.
Poznamy techniki robienia kwiatów cukrowych.  Dodatkowo zgłębimy wiedzę na temat barwników spożywczych,
W drugim rozdziale zapoznamy się z cennymi wskazówkami, jak prawidłowo wykładać formy papierem do pieczenia, jak prawidłowo przekładać i okładać ciasta, jak smarować kremem,ganaszem, jak obkładać marcepanem, masą cukrową, jak składać tort.
Jest wiele tabel które pomogą w przygotowaniu odpowiednich ilości kremu, ganaszu, składników.
O czym warto wspomnieć znajdziemy wiele cennych rozwiązań problemów, które pojawiają się podczas przygotowania tortów i ciast.
Na kolejnych stronach poznamy dokładny opis i instrukcję wykonania kwiatów cukrowych..
Jak modelować postacie z masy cukrowej z bardzo dokładnymi zdjęciami i opisem krop po kroku.

Kolejny rozdział to przepisy na podstawowe kremy i cenne tabelki z odpowiednimi przelicznikami.  Jest wiele ciekawych przepisów na smakowe biszkopty,na różne ciasta

Przechodzimy do serca książki, wskazówek związanych z przygotowaniem i dekorowaniem tortu. Na pewno poznamy techniki, harmonogram od przygotowania ewentualnych dekoracji wcześniej, po składanie tortu w dniu uroczystości.
  Moim zdaniem jest to bardzo cenne, czasami czas jest przyczyną klęski.
Autorki dzielą się przepisami na ciasta maślane, piernik z cytrynowym kremem maślanym, biszkopt Jabłkowo-cynamonowy, ciasto czekoladowo-pomarańczowe,  ciasto daktylowe z kremem z białej czekolady, red velwet, ciasto marchewkowe z kremem z serka keks angielki z melasą i bakaliami,  przekładane bananowo-czekoladowe,  ciasto krówkowe ze słonym karmelem.
W książce są przepiękne zdjęcia gotowych tortów i poszczególnych etapów ich przygotowania. kwiatów z masy cukrowej, z papieru, bukietów kwiatowych całych dekoracji na tort.

Poznamy tajniki przygotowania na różne okazje tortów między innymi na :
torty strojne- połyskujące cekiny, piwoniowy gorset, błyszczące perełki, kunsztowna korona, biały na białym.

Torty ulistnione-rustykalny ganasz, nowoczesna geometria, obramowany monogram, pozłacany luksus, kaskada kwiatów.

Torty geometryczne-proste trójkąty, ażurowa mozaika, eleganckie linie, papierowe origami,  wgrochy i paski

Torty malowane -srebrne grochy, tropikalny raj, niebieska magnolia, malowany ganasz,angielka tajga,

Torty ukwiecone-suszone bratki,wianki z ciemiernika,kwiaty wiśni, w odcieniach fioletu, moda w stylu Boho. 

Na końcu są szablony, które ułatwiają pracę podczas przygotowania dekoracji

Czy warto kupić książkę?
W moim odczuciu trzy razy tak tak tak !!!!!!!
Książką jest jedną wielką skarbnicą wiedzy, cennych rad i wskazówek informacji o artystycznym dekorowaniu tortów. Wszystko jest przedstawione i opisany w sposób zrozumiały dla czytelnika. Dodatkowo w książce jest wiele zdjęć, które ułatwiają przygotowanie dekoracji, ciasta. Przepiękne zrobione torty, które są inspiracją. Jest to pozycja, którą warto mieć w domu do której się często wraca. Książka jest dla każdego amatora i profesjonalisty.  Jako amatorka przygotowałam według rad i wskazówek zawartych w książce i wyszedł idealny :) 




 

Brak komentarzy: