Jestem tu tylko na deser Makaroniki, Babeczki, Lody, Gofry I Inne Smakołyki Khoo z Nectar and Stone
Jestem
wielką fanką książek wydawnictwa Promise Kiedy zobaczyłam książkę Jestem tu tylko na deser Carooline Khoo z Nectar and Stone pomyślałam
koniecznie muszę ją mieć, ponieważ książki są jednymi z najlepiej wydanych na
rynku.
DESER OPOWIADA HISTORIĘ. Nawet filigranowy makaronik może
zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do
ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie
zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera
przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd
najpopularniejszym wypiekom: armii nadziewanych kremem bezików, nieskruszenie
dziewczęcych babeczek, dekadenckich tart, piętrowych tortów, ciasteczek i
minilodów. Opanujesz z nią podstawowe umiejętności cukiernika i odtworzysz te
czarujące słodkości albo wykorzystasz przedstawione tu pomysły, aby odkryć
własny, wyjątkowy styl.
CAROLINE KHOO założyła internetową cukiernię Nectar and stone w 2013 roku, gdy dzięki talentowi do robienia i dekorowania zachwycających ciast i słodyczy, oczywistemu dla jej przyjaciół i rodziny, rozpoczęła karierę w tej dziedzinie. Wykształcenie związane z przemysłem modowym pozwoliło nadać konstrukcji jej wyrobów cukierniczych, ich stylistyce i zdjęciom unikatowy i rozpoznawalny na pierwszy rzut oka charakter.
Dzięki gotowości do przesunięcia granic pomysłowości w tworzeniu deserów udało się jej zamienić swoje poczucie miękkiej, kobiecej estetyki w odnoszące sukcesy przedsiębiorstwo i niezwykle popularną platformę sieciową. Pisano o niej w licznych czasopismach i witrynach, między innymi Martha Stewart i Apartment Therapy, a jej stale zyskujące nowych obserwatorów profile w mediach społecznościowych zaowocowały współpracą ze znanymi międzynarodowymi markami.Zakładając swoją firmę, Nectar and Stone, Caroline Khoo miała wiele obaw i wątpliwości. Jednak uwierzyła w siebie, pozostała sobą i odnosi sukcesy. Robi to, co kocha, we wszystkich projektach zaznaczając swój osobisty styl, budowany na wcześniejszych doświadczeniach i niezwykłej wrażliwości estetycznej. Wybiera proste przepisy oraz nieskomplikowane sposoby dekoracji i aranżacji deserów (na stołach i do zdjęć), podkreśla jednak, że metody ich przygotowywania doskonali i ćwiczy do perfekcji.(..)
CAROLINE KHOO założyła internetową cukiernię Nectar and stone w 2013 roku, gdy dzięki talentowi do robienia i dekorowania zachwycających ciast i słodyczy, oczywistemu dla jej przyjaciół i rodziny, rozpoczęła karierę w tej dziedzinie. Wykształcenie związane z przemysłem modowym pozwoliło nadać konstrukcji jej wyrobów cukierniczych, ich stylistyce i zdjęciom unikatowy i rozpoznawalny na pierwszy rzut oka charakter.
Dzięki gotowości do przesunięcia granic pomysłowości w tworzeniu deserów udało się jej zamienić swoje poczucie miękkiej, kobiecej estetyki w odnoszące sukcesy przedsiębiorstwo i niezwykle popularną platformę sieciową. Pisano o niej w licznych czasopismach i witrynach, między innymi Martha Stewart i Apartment Therapy, a jej stale zyskujące nowych obserwatorów profile w mediach społecznościowych zaowocowały współpracą ze znanymi międzynarodowymi markami.Zakładając swoją firmę, Nectar and Stone, Caroline Khoo miała wiele obaw i wątpliwości. Jednak uwierzyła w siebie, pozostała sobą i odnosi sukcesy. Robi to, co kocha, we wszystkich projektach zaznaczając swój osobisty styl, budowany na wcześniejszych doświadczeniach i niezwykłej wrażliwości estetycznej. Wybiera proste przepisy oraz nieskomplikowane sposoby dekoracji i aranżacji deserów (na stołach i do zdjęć), podkreśla jednak, że metody ich przygotowywania doskonali i ćwiczy do perfekcji.(..)
W książce znajdziemy wskazówki i instrukcje technik
cukierniczych, przepisów. W każdym rozdziale znajdziemy inspiracje, jak tworzyć
własne desery. Autorka dzieli się klasycznymi przepisami, mnóstwem rad.
W pierwszym rozdziale „Moja droga” autorka pisze o
marzeniach, warto wyruszyć w podróż w ciszy by odkrywać, poznawać i projektować
co nam przynosi radość i szczęcie. Tak zaprojektowała życie, by zawsze
towarzyszyły kwiaty. Buduje też nasze poczucie wartości, ze warto być otwartym
na zmiany, to co nas ogranicza to lęk.
W drugim rozdziale pod tytułem „Baza” autorka zapoznaje
nas z podstawami pieczenia i dekorowania deserów, przepisami i narzędziami do
dekorowania, skąd czerpać inspiracje i pomysły. Jak ważny jest kolor w deserach.
Caroline zwraca uwagę najpierw jemy oczami bardzo ważna jest dekoracja posiłku,
stołu. Zachęca nas do przygotowania scenografii, robienia zdjęć.
Warstwa pierwsza „bezy” zapoznamy się z informacjami, jak
przygotować idealne beziki, by zachwycały wyglądem, były lekkie z chrupiącą
skorupką, która od pierwszego ugryzienia zaskakuje swoją strukturą, smakiem i
wyglądem. Poznamy przepis podstawowy na bezy i inne. Autorka przygotowania
wiele cennych rad związanych z dekorowaniem bezów, które zostały pokazane na fotografii.
Warstwa druga „babeczki’ wprowadza nas w świat babeczek i
jej charakterystyczny styl delikatny i kobiecy. Autorka zwraca uwagę na każdy
najmniejszy szczegół. W tym rozdziale znajdziemy wyjątkowy przepis na babeczki,
krem maślany. Poznamy podstawowe techniki dekorowania kremem maślanym.
Warstwa trzecia „pączki z dziurą” Pączki zawsze kojarzyły
mi się ze smakiem dzieciństwa. Pączki mają w sobie magię, bardzo łatwo je
przygotować i udekorować pięknymi dodatkami. Caroline dzieli się rewelacyjnym przepisem na pączki z dziurką, jak
je wyjątkowo dekorować.
Warstwa czwarta ”makaroniki” jestem z bardziej wymagających deserów do
przygotowania, ale z Caroline przygotowanie makaroników jest proste. Na
początku autorka dzieli się przepisami
na makaroniki, nadzienia,
Warstwa piąta „lody’ nazwa sama mówi za siebie, wszyscy
je lubimy. W tym rozdziale poznamy przepisy na wyjątkowe, lody.
Warstwa szósta „tarty’ przygotowanie wyjątkowej tarty
czasami jest trudne, ten rozdział nam pomoże w przygotowaniu pysznej tarty o
wyjątkowym cieście z różnymi nadzieniami.
Warstwa siódma „torciki’ które pojawią się na każdej
uroczystości, poznamy przepis podstawowy
na torcik waniliowy i inne wyjątkowe torty, które możemy przygotować na różne
okoliczności.
Warstwa ósma „torty okolicznościowe” przygotowujemy na bardzo wyjątkowe okazje.
Autorka dzieli się z nami przepisami, sposobem ich przygotowania i dekoracji.
Warstwa dziewiąta’ „gofry’ które uwielbiają dzieci i
dorośli. Tradycyjnie znajdziemy przepis podstawowy na gofry, z jakimi dodatkami
je podawać.
Warstwa dziewiąta „koktajle” atrakcyjny koktajl to uzupełnienie deseru,
przyjęcia. Warto przygotowywać według własnych receptur inspirując się przepisami
Caroline.
Książka na którą warto zwrócić uwagę, znajdziemy w niej
wiele inspiracji, przepisów na podstawowe słodkości, jak również przepiękne
zdjęcia. W moim odczuciu jest to
wyjątkowa perełka na rynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz