Miodownik
Jedno z moich ulubionych ciast miodownik, które pojawi się na świątecznym stole, robi się bardzo szybko jest wyjątkowe, smaczne pyszne. Warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Składniki
Wykonanie
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Roztapiamy miód, studzimy i wlewamy do jajek cały czas ucierając. Następnie dodajemy do masy mąkę, przyprawę do piernika,proszek do pieczenia,olej dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze około 230 stopni. Gdy wystygnie kroimy na pól i przekładamy powidłami. Wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą i robimy dekoracje.
Składniki
- 2 1/2 szkl mąki
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl gęstej śmietany
- 3/4 szkl miodu
- przyprawa do piernika
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- powidła śliwkowe
- czekolada
Wykonanie
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Roztapiamy miód, studzimy i wlewamy do jajek cały czas ucierając. Następnie dodajemy do masy mąkę, przyprawę do piernika,proszek do pieczenia,olej dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze około 230 stopni. Gdy wystygnie kroimy na pól i przekładamy powidłami. Wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą i robimy dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz