Miodownik

Jedno z moich ulubionych ciast miodownik, które pojawi się na świątecznym stole, robi się bardzo szybko jest wyjątkowe, smaczne pyszne. Warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem.


Składniki 

  • 2 1/2 szkl mąki 
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl gęstej śmietany 
  • 3/4 szkl miodu
  •  przyprawa do piernika
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek oleju 
  • powidła śliwkowe 
  • czekolada

Wykonanie 
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Roztapiamy miód, studzimy i wlewamy do jajek cały czas ucierając. Następnie dodajemy do masy mąkę, przyprawę do piernika,proszek do pieczenia,olej dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze około 230 stopni. Gdy wystygnie kroimy na pól i przekładamy powidłami. Wierzch smarujemy rozpuszczoną czekoladą i robimy dekoracje.

Brak komentarzy: