Golonka pieczona bez kości
Święta coraz bliżej jedna z moich propozycji jest przygotowanie golonki bez kości, którą możemy podać na świąteczne śniadanie, na ciepło do obiadu.
Golonka wyszła pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach.
Golonka wyszła pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach.
Składniki
· 1 golonka wieprzowa około 2 kg
· 2 ząbki czosnku
· Liście laurowe
· Ziele angielskie
· Sól, pieprz do smaku
· 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
· 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
Golonkę
myjemy, osuszamy następnie wyjmujemy kość. Mięso nacieramy przyprawami,
czosnkiem i odstawiamy na dobę do lodówki.
Golonkę zwijamy, sznurujemy sznurkiem.
Na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy golonkę z każdej strony. Mięso
przekładamy do naczynia żaroodpornego
dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Naczynie wstawiamy do
nagrzanego piekarnika 210 stopni i pieczemy około 200 minut, następnie
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy do osiągnięcia w środku mięsa
około 70 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz