Golonka pieczona bez kości

Święta coraz bliżej jedna z moich propozycji jest przygotowanie golonki bez kości, którą możemy podać na świąteczne śniadanie, na ciepło do obiadu.

Golonka wyszła pyszna, delikatna rozpływająca się w ustach.


Składniki
·       1 golonka wieprzowa około 2 kg
·       2 ząbki czosnku
·       Liście laurowe
·       Ziele angielskie
·       Sól, pieprz do smaku
·       1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
·       1 łyżeczka majeranku

Wykonanie
Golonkę myjemy, osuszamy następnie wyjmujemy kość. Mięso nacieramy przyprawami, czosnkiem i odstawiamy na dobę do lodówki. 
Golonkę zwijamy, sznurujemy sznurkiem.  Na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy golonkę z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego  dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 210 stopni i pieczemy około 200 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy do osiągnięcia w środku mięsa około 70 stopni.


Brak komentarzy: