Galaretka z kurczaka


Ozdobą świątecznego stołu i innych okazji jest galaretka z drobiu.
Smakuje obłędnie, jest zdrowa i nisko kaloryczna. Polecana dla każdego smakosza. 
Składniki 

·          1 kurczak  wiejski   duży
·          1 mały seler
·          2 marchewki
·          1 pietruszka
·          1 nieduża  upieczona  na suchej patelni cebula
·          3 ząbki czosnku
·          sól
·          pieprz
·          liście laurowe
·          ziele angielskie
·          żelatyna



Wykonanie
Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzi. dzięki temu wywar będzie klarowna Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy, warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (wywar ma lepszy smak i kolor) wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę zrobiona według przepisu.
Do salaterek włożyć mięso zalać rosołem Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.




Brak komentarzy: