Galaretka z kurczaka
Ozdobą świątecznego stołu i innych okazji jest galaretka z drobiu.
Smakuje obłędnie, jest zdrowa i nisko kaloryczna. Polecana dla każdego smakosza.
Składniki
·
1 kurczak wiejski duży
·
1 mały seler
·
2 marchewki
·
1 pietruszka
·
1 nieduża upieczona na suchej patelni
cebula
·
3 ząbki czosnku
·
sól
·
pieprz
·
liście laurowe
·
ziele angielskie
·
żelatyna
Wykonanie
Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso
umyć jeszcze raz w zimnej wodzi. dzięki temu wywar będzie klarowna Włożyć do
garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy, warzywa i od chwili zagotowania
gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy
(wywar ma lepszy smak i kolor) wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości.
Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Zagotować rosół
włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę zrobiona według przepisu.
Do salaterek
włożyć mięso zalać rosołem Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz