Karnawałowe faworki
Kochani już czas przygotować wyjątkowe delikatne, lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach przepyszne faworki bardzo kruche.
Faworki
Na
stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
następnie robimy dołek. Wlewamy śmietanę ,dodajemy szczyptę soli, spirytus.
Ciasto zagniatamy dokładnie wyrabiamy na dość gęste ciasto, następnie wybijamy
aż się pokażą pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem
tniemy na paski długości 10-15cm szerokości 2-3 cm Na środku każdego pasta
robimy wzdłuż nacięcie, przekładamy przez nie jeden koniec ciasta.
Do rondla wkładamy smalec rozgrzewamy ,następnie partiami wkładamy faworki smażymy na złoty kolor .Osączamy z tłuszczu na ręczniki papierowym posypujemy cukrem pudrem
Składniki:
· 1 kg mąki
· 15 dag cukru pudru
· 10 żółtek
· szklanka gęstej słodkiej śmietany
· 50ml spirytusu
· szczypta soli
· olejek arakowy
· konfitura wiśniowa
· 1,5 kg łoju wołowego do smażenia
wykonanie
Do rondla wkładamy smalec rozgrzewamy ,następnie partiami wkładamy faworki smażymy na złoty kolor .Osączamy z tłuszczu na ręczniki papierowym posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz