Gulasz angielski ze słoika

Dziś mam dla Was kolejną propozycję domowej wędliny gulasz angielski.

Mięso wyszło idealnie, delikatne, pyszne z dużą ilością galaretki. I co najważniejsze pozbawiona chemii.
Gulasz angielski ze słoika
  • ·       1 kg mięsa z łopatki
  • ·       1 kg boczku
  • ·       8g/1kg mięsa peklosoli
  • ·       8g/1kg mięsa soli
  • ·       1łyżka majeranku
  • ·       1 łyżeczka tymianku
  • ·       1,8g /1kg mięsa pieprzu
  • ·       2 ząbki czosnku
  • ·       2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujemy na sucho w peklosoli i soli. Wstawiamy do lodówki na 2 doby. Do miski wkładamy chude kawałki łopatki. Pozostałe mięso mielimy na sitku 8mm. Całość mieszamy dodajemy pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dodajemy żelatynę. Mięsem napełniamy słoiki
. Na dno garnka władamy ściereczkę, Słoiki i władamy do płaskiego garnka ,nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu w zależności od wielkości słoików Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.





Brak komentarzy: