Gulasz angielski ze słoika
Dziś mam dla Was kolejną propozycję domowej wędliny gulasz angielski.
Mięso wyszło idealnie, delikatne, pyszne z dużą ilością galaretki. I co najważniejsze pozbawiona chemii.
Mięso wyszło idealnie, delikatne, pyszne z dużą ilością galaretki. I co najważniejsze pozbawiona chemii.
Gulasz angielski ze słoika
- ·
1 kg mięsa z łopatki
- ·
1 kg boczku
- ·
8g/1kg mięsa peklosoli
- ·
8g/1kg mięsa soli
- ·
1łyżka majeranku
- ·
1 łyżeczka tymianku
- ·
1,8g /1kg mięsa pieprzu
- ·
2 ząbki czosnku
- ·
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujemy na
sucho w peklosoli i soli. Wstawiamy do lodówki na 2 doby. Do miski wkładamy
chude kawałki łopatki. Pozostałe mięso mielimy na sitku 8mm. Całość mieszamy
dodajemy pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami
dodajemy żelatynę. Mięsem napełniamy słoiki
. Na dno garnka władamy
ściereczkę, Słoiki i władamy do płaskiego garnka ,nalewamy zimnej wody do ¾
wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na
wolnym ogniu w zależności od wielkości słoików Wyjmujemy słoiki z
garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz