Róże karnawałowe
Kochani róże karnawałowe, przygotowuję bardzo często w karnawale,
Róże są bardzo efektowne, pyszne zachwycają swym wyglądem i smakiem.
Kto jeszcze nie robił, zdąży, je przygotować na Tłusty czwartek.
Róże są bardzo efektowne, pyszne zachwycają swym wyglądem i smakiem.
Kto jeszcze nie robił, zdąży, je przygotować na Tłusty czwartek.
Róże karnawałowe
·
1 kg mąki
·
15 dag cukru pudru
·
10 żółtek
·
szklanka gęstej słodkiej śmietany
·
50ml spirytusu
·
szczypta soli
·
olejek arakowy
·
konfitura wiśniowa
·
1,5 kg smalcu
Jak
zrobić:
Na
stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, sól,
aromat, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie ok. 20 min raz koło
razu, zbijamy je drewnianym wałkiem, tak by uzyskało jednolitą konsystencję
było napowietrzyło. Ubite ciasto przykrywamy ściereczką 1-3 godz trzymamy w chłodny
miejscu .Porcjami rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Z
placków wykrawamy kółeczka o średnicy 5,4 i3 cm (taką samą liczbę kółek każdej
wielkości).Brzegi kółek nacinamy w kilku miejscach, a środki smarujemy
białkiem .Nakładam kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno
przyciskamy palcem w środku, by się skleiły Wrzucamy po kilka róż płatkami do
dołu na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu
stron na jasno złoto .Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je
na półmisek lub paterę .W środek każdej różyczki władamy konfiturę Posypujemy
cukrem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz