Nietypowe pierniczki dla każdego łasucha

Boże Narodzenie już za nami. Emocje opadły i powoli zaczynamy wyczekiwać wiosny. Świąteczne przysmaki odchodzą w niepamięć, odkładamy myśli o nich na kolejny rok. Okazuje się jednak, że wcale tak być nie musi i niektóre z nich warto wprowadzić do naszych regularnych wypieków.
Świetnym tego przykładem mogą być pyszne pierniczki. Choć mocno zrosły się z tradycją dekorowania świątecznego drzewka, to jednak warto pomyśleć o nich również poza bożonarodzeniowym sezonem. Bo niby, kto zabroni łasuchowi przygotować te przepyszne ciasteczka również teraz?

Kilka słów o historii pierniczków


Warto wiedzieć, że w odległych czasach pierniczki miały nieco inne zastosowanie. Nie kojarzyły się z dekoracją choinki, a głównie były oznaką dobrobytu. Uznawano je wręcz za towary luksusowe. Miało to związek z zastosowaniem rozmaitych i drogich przypraw używanych do wypiekania tych pysznych ciasteczek. Obecnie wszystkie składniki jesteśmy w stanie zakupić w dobrze wyposażonych sklepach, jak na przykład SklepAgnex.pl. Dawniej nie było to jednak aż tak proste, a często wiązało się również z olbrzymimi wydatkami.
Pierniki pochodzą z Holandii, choć rozmaite receptury można znaleźć również na innych obszarach – głównie Niemiec i Francji. Pierwsze wzmianki o miodownikach z pieprzem pojawiały się nawet u rzymskiego pisarza Apicjusza.
Na ziemie polskie tradycja dotarła około 1380 roku z krajów niemieckich. Pierwszy zachowany polski przepis na ten przysmak pochodzi jednak dopiero z 1725 roku, kiedy to opublikowano go w poradniku medycznym. Pierniczki opisano wówczas jako świetny sposób na problemy z żołądkiem lub przeziębieniem.
W Polsce za centrum piernikowe uznaje się oczywiście Toruń, w którym tradycja wypiekania tych ciasteczek sięga właśnie końca XIV wieku. Wiąże się ją z piekarnią Mikołaja Czani, który trudnił się przede wszystkim pieczeniem chleba, jednak tradycja głosi, że mógł również tworzyć pyszne i aromatyczne pierniczki.
Toruń ze względu na swoją doskonałą lokalizację na jednym z najważniejszych szklaków handlowych regionu, nad brzegiem Wisły, miał dostęp do wszelkich istotnych składników – doskonałej mąki i przypraw. Produkowano tu także wysokiej jakości miód. Tradycja wypiekania aromatycznych ciasteczek miała tu zatem dobry grunt dla dalszego rozwoju. Dzięki temu pierniczki toruńskie zostały z nami do dnia dzisiejszego.




Jakie powinny być pierniczki?


Najlepsze pierniczki są aromatyczne i miękkie, pachną różnorodnymi, intensywnymi przyprawami i dodatkami. W zależności od receptury potrafią mieć rozmaite smaki. A ich kształty tak naprawdę ogranicza wyłącznie nasza wyobraźnia.
W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami dwoma przepisami na ciekawe i nie do końca typowe pierniczki – żeby wprowadzić nieco pysznego, korzennego smaku w odmiennej formie niż standardowe ciasteczka na choinkę.

Pierniczki błyskawiczne – jak szybko zrobić pierniki?


Do ich przyrządzani będziemy potrzebować standardowych składników. Przygotujmy:
·       300 g mąki,
·       2 jajka,
·       100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
·       120 g cukru pudru,
·       100 g roztopionego masła,
·       1 łyżeczka cynamonu,
·       100 g miodu,
·       1 łyżka kakao,
·       1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Dalsze działanie jest naprawdę proste – wystarczy ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Nie trzeba odkładać go do lodówki. Można od razu rozwałkować i wyciąć ciasteczka w preferowanych kształtach. Piecze się je w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
 Nietypowo, ale pysznie, czyli nieco inne pierniczki imbirowo-korzenne

Do pierniczków można również dodawać inne składniki. W drugim wariancie oprócz wcześniej wymienionych składników do ciasta dodaje się 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 200 ml syropu z agawy oraz szczyptę soli.
Ciasto ponownie zagniatamy ze wszystkich składników. Również nie musimy go odkładać do lodówki – można od razu rozwałkować, wyciąć i upiec.

Pyszne pierniczki – pomysł na słodkości na cały rok


Choć we współczesnej tradycji pierniczki mocno zrosły się z Bożym Narodzeniem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok – zgodnie z obyczajem staropolskim wprowadzić nieco luksusu do codziennych słodkości.
Nie zapominajmy, że pieczenie pierniczków to także sposób na ciekawe i kreatywne spędzenie czasu z naszymi najmłodszymi domownikami, które mogą wykazać się przy nich kulinarnie i artystycznie, dekorując je na rozmaite sposoby. Jak udekorować pierniczki? Koncepcji jest wiele i myślę, że to już długa historia na kolejny post.

Brak komentarzy: