Żeberka w miodzie
żeberka w miodzie
Wieprzowina bardzo jest jednym z bardziej popularnych gatunków mięs, szczególnie zachwycają żeberka. Pyszne, mięciutkie rozpływają się w ustach.
·
1 kg ładnych żeberek wieprzowych,
·
olej rzepakowy.
Marynata
·
2 cytryny,
·
3 łyżki miodu,
·
2 łyżki sosu sojowego
·
2 ząbki przeciśniętego przez praskę
czosnku,
·
Świeży tymianek
·
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Żeberka umyć, oczyścić z błon, pokroić na mniejsze
kawałki.
Marynata
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty,
następnie nacieramy żeberka marynatą. Mięso wkładamy na 24h do lodówki .Na patelni,
na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy wszystkie kawałki żeberek. Obsmażone kawałki
żeberek układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190 stopni Celsjusza do miękkości. Pod koniec pieczenia przykrywamy żeberka
folią aluminiową, by zachować soczystość mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz