Domowy bigos
Przepis na najlepszy domowy bigos z kapusty kiszonej.Tradycyjny domowy z dużą ilością mięsa, zachwyci nie jednego smakosza.
Bigos
Składniki
- · 1,5kg kapusty kiszonej
- · 40dag karkówki
- · 30 dag wędzonego boczku
- · 30 dag żeberek
- · 30dag kiełbasy śląskiej
- · 5 dag suszonych grzybów
- · 3 szt śliwki suszone
- · 3 liście laurowe
- · 3 ziarna ziela angielskiego
- · Koncentrat pomidorowy
- · Sól,pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby dokładnie
umyć, zalać wodą ciepła, odstawić na noc. Kwaszona kapustę, opłukać, odcisnąć,
pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą
i dusić około 30 minut. Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju
podsmażyć karkówkę i żeberka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w
kostkę, następnie usmażyć, Do boczku dodać kiełbasę. Grzyby pokroić w paski.
Do kapusty dodajemy karkówkę, żeberka, kiełbasę, boczek, grzyby, suszone
śliwki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 90 minut
mieszając. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Na
drugi dzień ponownie podsmażać na wolnym ogniu około 1 godzinę. Podsmażanie można
powtórzyć dwukrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz