Domowy bigos

Przepis na najlepszy domowy bigos z kapusty kiszonej.Tradycyjny domowy z dużą ilością mięsa, zachwyci nie jednego smakosza.

Bigos
Składniki
  • ·      1,5kg kapusty kiszonej
  • ·      40dag karkówki
  • ·      30 dag wędzonego boczku
  • ·      30 dag żeberek
  • ·      30dag kiełbasy śląskiej
  • ·      5 dag suszonych grzybów
  • ·      3 szt śliwki suszone
  • ·      3 liście laurowe
  • ·      3 ziarna ziela angielskiego
  • ·      Koncentrat pomidorowy
  • ·      Sól,pieprz do smaku




Wykonanie
Grzyby dokładnie umyć, zalać wodą ciepła, odstawić na noc. Kwaszona kapustę, opłukać, odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i dusić około 30 minut. Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć karkówkę i żeberka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, następnie usmażyć, Do boczku dodać kiełbasę. Grzyby pokroić w paski.
Do kapusty dodajemy karkówkę, żeberka, kiełbasę, boczek, grzyby, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 90 minut mieszając. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Na drugi dzień ponownie podsmażać na wolnym ogniu około 1 godzinę. Podsmażanie można powtórzyć dwukrotnie.


Brak komentarzy: