Wielkanocny baranek chlebowy
Koronowirus zmienia wszystko od małych rzeczy do wielkich ale przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję poprawi Wam nastrój.
Dzisiejszy post też miał być inny z uwagi na zaistniałą sytuację uległ dużej zmianie. Jak wiadomo w tym roku nie będzie świecenia pokarmów w Kościele pomimo tych przykrych wydarzeń przygotowałam wielkanocny baranek chlebowy, który może być ozdobą wielkanocnego stołu.
Jak ktoś nie ma foremki baranka z tego przepisu może przygotować chleb, jest bardzo pyszny długo świeży.
Dzisiejszy post też miał być inny z uwagi na zaistniałą sytuację uległ dużej zmianie. Jak wiadomo w tym roku nie będzie świecenia pokarmów w Kościele pomimo tych przykrych wydarzeń przygotowałam wielkanocny baranek chlebowy, który może być ozdobą wielkanocnego stołu.
Jak ktoś nie ma foremki baranka z tego przepisu może przygotować chleb, jest bardzo pyszny długo świeży.
Wielkanocny
baranek chlebowy
Składniki
- ½ szkl mąki żytniej
- ½ szkl mąki orkiszowej
- ½ szkl mąki pszennej typ 650
- ½ szkl mąki pszennej typ 1850
- ½ szkl słonecznika
- 1 op drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- Około 250ml wody
Wykonanie
Wszystkie
rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże, w środku zrobić dołek,
dodać oliwę, miód i wlać ciepłą wodę. Staranie wyrobić aż ciasto zacznie
odchodzić od brzegów naczynia, dodać słonecznik wymieszać. Ciasto odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Foremki na baranka lub kek
sówkę wysmarować masłem i wyspać mąką przełożyć ciasto. Ciasto pozostawić
ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia. Foremki z ciastem wstawiamy do
nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 45-50 minut do zarumienia.
Baranki lub chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz