Wielkanocny baranek chlebowy

Koronowirus zmienia wszystko od małych rzeczy do wielkich ale przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję poprawi Wam nastrój.


Dzisiejszy post też miał być inny z uwagi na zaistniałą sytuację uległ dużej zmianie. Jak wiadomo w tym roku nie będzie świecenia pokarmów w Kościele pomimo tych przykrych wydarzeń przygotowałam wielkanocny baranek chlebowy, który może być ozdobą wielkanocnego stołu.
Jak ktoś nie ma foremki baranka z tego przepisu może przygotować chleb, jest bardzo pyszny długo świeży.

Wielkanocny baranek chlebowy
Składniki
  • ½ szkl mąki żytniej
  • ½ szkl mąki orkiszowej
  • ½ szkl mąki pszennej typ 650
  • ½ szkl mąki pszennej typ 1850
  • ½ szkl słonecznika
  • 1 op drożdży suchych  
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • Około 250ml wody

Wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże, w środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód i wlać ciepłą wodę. Staranie wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, dodać słonecznik wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Foremki na baranka lub kek sówkę wysmarować masłem i wyspać mąką przełożyć ciasto. Ciasto pozostawić ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia. Foremki z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 45-50 minut do zarumienia. Baranki lub chleb studzimy na kratce.


Brak komentarzy: