Jajka w mięsie mielonym.
Dziś testuję kolejny przepis jajka w mięsie mielonym. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, który będzie ozdobą świątecznego stołu.
Jajka w
mięsie mielonym
Składniki
- 3 jajka
- 300g mięsa mielonego z karkówki
- Bułka tarta
- 1 jajko do masy mięsnej
- Sól ,pieprz do smaku
- ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.
Wykonanie
Jajka
gotujemy w wodzie z dodatkiem soli na twardo. Studzimy, obieramy. Do mięsa
mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą
paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy w dłoniach małe płaskie placki na
środku umieszczamy jajko, następnie dokładnie zalepiamy jajko masą mięsną formułując kulki. W naczyniu żaroodpornym
układamy kulki, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 30
minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz