Wielkanocny pasztet wieprzowo-drobiowy..
Tajemnica dobrego, wielkanocnego pasztetu tkwi w jakości produktów. Najlepiej pasztet przygotować z różnych gatunków mięsa.
Pasztet wieprzowo-drobiowy wyszedł bardzo smaczny rozpływa się w ustach.
Składniki
·
1kg boczku
·
1 kg mięsa od szynki
·
1kg podgardla chudego
·
1 kg mięsa drobiowego (udek)
·
30 dag słoniny
·
1 przyprawy do pasztetu
·
30 dag drobiowej wątróbki
·
Około 1 skl bułki tartej
·
3 listki laurowe
·
Ziele angielskie.
·
6 surowych jajek
·
sól, pieprz
·
2 marchewki
·
2 pietruszki
Sposób
przygotowania
Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy wodą, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości mięsa. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy mięso, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy wodą, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości mięsa. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy mięso, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu doprawiamy solą i pieprzem.
.Do formy keksowej wyłożonej cienkimi
plastrami słoniny wykładamy masę, którą posypujemy bułką tartą układamy plastry
słoniny, ,przyklepujemy dłonią. Pieczemy
w temperaturze 180°C około jedną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz