Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona
Siedząc w domu trzeba liczyć kalorie, przygotowałam dietetyczną pierś z kurczaka wędzoną, bez konserwantów.
Wędzona pierś, która nadaje się na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki.
Wędzona pierś, która nadaje się na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki.
Dietetyczna
pierś z kurczaka wędzona.
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 50-60 g soli kamiennej
- Włoszczyzna do rosołu
- Pęczek natki pietruszki
- Pieprz do smaku
- Ziele angielskie
- Liście laurowe.
Wykonanie
Przygotowujemy
solankę.
Do miski
wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Do
solanki wkładamy piersi z kurczaka i wkładamy do lodówki na dobę. Do garnka
wlewamy wodę dodajemy włoszczyznę, natkę pietruszki i przyprawy. Do gotującej
wody około 80 stopni wkładamy piersi z kurczaka
i parzymy do osiągnięcia w środku około 72 stopnie.
Wyjmujemy, osuszamy i
wkładamy do nagrzanej wędzarni 50 stopni. Gdy mięso z piersi będzie suche
zaczynamy wędzenie 55 stopni. Wędzimy koło 4-5 godzin d uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz