Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona

Siedząc w domu trzeba liczyć kalorie, przygotowałam dietetyczną pierś z kurczaka wędzoną, bez konserwantów.
 
Wędzona pierś, która nadaje się na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki.

Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona.

Składniki
  •     1 kg piersi z kurczaka
  •     50-60 g soli kamiennej
  •    Włoszczyzna do rosołu
  •      Pęczek natki pietruszki
  •     Pieprz do smaku
  •      Ziele angielskie
  •     Liście laurowe.

Wykonanie
Przygotowujemy solankę.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Do solanki wkładamy piersi z kurczaka i wkładamy do lodówki na dobę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy włoszczyznę, natkę pietruszki i przyprawy. Do gotującej wody około 80 stopni  wkładamy piersi z kurczaka i parzymy do osiągnięcia w środku około 72 stopnie.
Wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do nagrzanej wędzarni 50 stopni. Gdy mięso z piersi będzie suche zaczynamy wędzenie 55 stopni. Wędzimy koło 4-5 godzin d uzyskania złotego koloru.  


Brak komentarzy: