Schab wędzony peklowany w próżni

W sklepach większość wędlin zawiera konserwanty i chemię którym stanowczo mówię nie.

Przygotowałam pyszny schab wędzony peklowany w próżni z naturalnymi przyprawami.

Składniki



  • Wykonanie
Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.  Mięso nacieramy peklosolą i przyprawami. Do worka próżniowego wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe. Za pomocą zgrzewarki próżniowej odsysamy powietrze. Tak przygotowany schab, wkładamy do lodówki na 10 dni. Schab wkładamy do siatki wędzarniczej, wieszamy w chłodnym miejscu na kilka godzin w celu ocieknięcia.
Mięso wkładamy do wędzarni w celu osuszenia w temp około 50 stopni. Kiedy schab będzie suchy włączamy dym, podnosimy temp na 55 stopni i wędzimy do złotego koloru. Schab parzymy w wodzie   z przyprawami o temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku mięsa 68 stopnie.


Przepisy inspirowane naturą

1 komentarz:

Worki Vacuum pisze...

Muszę przyznać, że wygląda niezwykle smakowicie :) I jak widać pakowanie próżniowe nadaje się nie tylko do przechowywania żywności, ale również do jej przygotowywania :) Super!