Schab wędzony peklowany w próżni
W sklepach większość wędlin zawiera konserwanty i chemię którym stanowczo mówię nie.
Przygotowałam pyszny schab wędzony peklowany w próżni z naturalnymi przyprawami.
Przygotowałam pyszny schab wędzony peklowany w próżni z naturalnymi przyprawami.
Składniki
- 2 kg schabu wieprzowego
- 20g peklosoli/1kg mięsa
- 2 łyżeczki przyprawy warzywna do potraw Vegeta Natur
- 2 łyżeczki przyprawy z czosnkiem Vegeta Natur
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- Wykonanie
Schab
dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy peklosolą i przyprawami. Do
worka próżniowego wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe. Za pomocą zgrzewarki
próżniowej odsysamy powietrze. Tak przygotowany schab, wkładamy do lodówki na
10 dni. Schab wkładamy do siatki wędzarniczej, wieszamy w chłodnym miejscu na kilka
godzin w celu ocieknięcia.
Mięso wkładamy do wędzarni w celu osuszenia w temp około 50 stopni. Kiedy schab będzie suchy włączamy dym, podnosimy temp na 55 stopni i wędzimy do złotego koloru. Schab parzymy w wodzie z przyprawami o temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku mięsa 68 stopnie.
Mięso wkładamy do wędzarni w celu osuszenia w temp około 50 stopni. Kiedy schab będzie suchy włączamy dym, podnosimy temp na 55 stopni i wędzimy do złotego koloru. Schab parzymy w wodzie z przyprawami o temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku mięsa 68 stopnie.
1 komentarz:
Muszę przyznać, że wygląda niezwykle smakowicie :) I jak widać pakowanie próżniowe nadaje się nie tylko do przechowywania żywności, ale również do jej przygotowywania :) Super!
Prześlij komentarz