Gofry wytrawne na maślance
Gofry wytrawne możemy przygotować na obiad, kolację.
Zastąpienie mleka maślanką sprawia, ze gofry są mniej słodkie ,a dzięki temu bardziej uniwersalne.
Gofry możemy podawać z dowolnymi dodatkami.
Gofry wytrawne na maślance
Składniki
• 2 duże jajka
• 1 ½ szkl maślanki
• 1/2 szkl rozpuszczonego masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 1/2 szkl mąki
• 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
W misce roztrzepujemy jajka, maślankę i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Pośrodku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów. Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy szpatułką drewnianą.
Gorące podajemy z sałatą, szynką parmeńska, pomidorkami serem lub dowolnymi dodatkami.
Zastąpienie mleka maślanką sprawia, ze gofry są mniej słodkie ,a dzięki temu bardziej uniwersalne.
Gofry wytrawne na maślance
Składniki
• 2 duże jajka
• 1 ½ szkl maślanki
• 1/2 szkl rozpuszczonego masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 1/2 szkl mąki
• 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
W misce roztrzepujemy jajka, maślankę i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Pośrodku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów. Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy szpatułką drewnianą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz