Pyszne chrupiące gofry maślankowe


Kochani na dzień dziecka proponuję przygotować gofry z maślanką bardzo chrupiące, które uwielbiają małe i duże dzieci.
Goframi możemy się delektować przez cały dzień. 
Zastąpienie mleka maślanką sprawia, ze gofry są mniej słodkie, a dzięki temu bardziej uniwersalne.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dodać 2- 3 łyżki maślanki.
Od ponad 40 lat używam gofrownicę marki Dezal, która moim zdaniem jest najlepsza.
Ma odpowiednią moc, gofry wychodzą chrupiące, rozpływające się w ustach. 

Składniki
  • 4 duże jajka
  • 1 ½  szkl maślanki
  • 1 ½ szkl mleka
  • 1 szkl rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szkl mąki
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie
W misce roztrzepujemy jajka, maślankę, mleko i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Pośrodku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego masę jajeczną.
Mieszamy trzepaczką, aż w cieście  pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki.
Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów.
Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący.
Gofry wyjmujemy szpatułką drewnianą.
Gorące podajemy z konfiturą, cukrem pudrem.
Zimne gofry podajemy z bitą śmietaną, owocami, sosem.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ile sody należy dodać?