Pyszne chrupiące gofry maślankowe
Kochani na dzień dziecka proponuję przygotować gofry z maślanką bardzo chrupiące, które uwielbiają małe i duże dzieci.
Goframi możemy się delektować przez cały dzień.
Zastąpienie mleka maślanką sprawia, ze gofry są mniej słodkie, a dzięki temu bardziej uniwersalne.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dodać 2- 3 łyżki maślanki.
Od ponad 40 lat używam gofrownicę marki Dezal, która moim zdaniem jest najlepsza.
Ma odpowiednią moc, gofry wychodzą chrupiące, rozpływające się w ustach.
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 ½ szkl maślanki
- 1 ½ szkl mleka
- 1 szkl rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szkl mąki
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie
W misce roztrzepujemy
jajka, maślankę, mleko i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem
do pieczenia, sodą i solą.
Pośrodku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego
masę jajeczną.
Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki.
Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów.
Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący.
Gofry
wyjmujemy szpatułką drewnianą.
Gorące podajemy z konfiturą, cukrem pudrem.
Zimne gofry podajemy z bitą śmietaną, owocami, sosem.
1 komentarz:
Ile sody należy dodać?
Prześlij komentarz