Boczek rolowany z szynkowara
Nie wszyscy czytelnicy w domu dysponują wędzarnią, przygotowałam domowy rolowany boczek z szynkowara.
Urządzenie można kupić w sklepach stacjonarnych lub on line. Mam w domu kilka z czystym sumieniem polecam z każdej firmy.
Urządzenie można kupić w sklepach stacjonarnych lub on line. Mam w domu kilka z czystym sumieniem polecam z każdej firmy.
Boczek wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny rozpływający się w ustach.
Boczek rolowany z szynkowara
Boczek rolowany z szynkowara
Składniki
- Około 1kg boczku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki żelatyny wieprzowej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- Kilka liści laurowych.
Wykonanie.
Boczek
dokładnie umyć i osuszyć. Zdjąć skórę. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać,
następnie natrzeć boczek. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Boczek zrolować do
wielkości szynkowara, następnie włożyć wsypać żelatynę, dodać kilka liści
laurowych. Szynkowar wstawić do lodówki na 12 godzin. Na dno garna włożyć ściereczkę, zalać wodą
1-2 cm poniżej wysokości szynkowara, wstawić szynkowara. Wodę doprowadzić do
wrzenia około 80-85 stopni. Gotować na
małym ogniu.do czasu aż w środku osiągniemy około 75 stopni. Co jakiś czas
sprawdzamy i ewentualnie dolewamy wody. Wyjąć ostudzić w przypadku trudności z
wyjęciem na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz