Udka faszerowane mięsem mielonym


Udka faszerowane mięsem mielonym
świetny pomysł na wyjątkowy obiad, lunch, jako składnik sałatki.
Smakują na ciepło i zimno.

Składniki
  • 6 udek drobiowych średniej wielkości
  • 30dag mięsa mielonego z łopatki
  • 30 dag mielonej piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1łyżeczka tymianku
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Udka umyć, osuszyć i wytrybować z kości, tak aby nie uszkodzić skóry. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem  z obu stron. Mięso mielone z piersi z kurczaka i łopatki włożyć do miski. Do mięsa dodajemy jajka, natkę pietruszki, przyprawy i bułkę tartą.  Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdy płat mięsa z udek rozkładamy farsz mięsny i ciasno zawijamy tworząc kształt udka, następnie zaszyć. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy w  nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.



Brak komentarzy: