Udka faszerowane mięsem mielonym
Udka faszerowane mięsem mielonym
świetny pomysł na wyjątkowy obiad, lunch, jako składnik sałatki.
Smakują na ciepło i zimno.
Składniki
- 6 udek drobiowych średniej wielkości
- 30dag mięsa mielonego z łopatki
- 30 dag mielonej piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1łyżeczka tymianku
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Udka umyć,
osuszyć i wytrybować z kości, tak aby nie uszkodzić skóry. Mięso obsypać
tymiankiem, solą i pieprzem z obu stron.
Mięso mielone z piersi z kurczaka i łopatki włożyć do miski. Do mięsa dodajemy
jajka, natkę pietruszki, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdy płat
mięsa z udek rozkładamy farsz mięsny i ciasno zawijamy tworząc kształt udka,
następnie zaszyć. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz