Chleb wiejski

A może zrobicie na święta domowy chleb wiejski?  Kilka składników, zawsze się udaje. Pyszny domowy chleb wiejski obłędnie pachnie, ma chrupiącą skórę. Najlepiej smakuję z domową wędliną :) 


Na 1 bochenek:

  • • Mąka Uniwersalna typ 480: 350 g
  • • Mąka Pełnoziarnista typ 2000:150 g
  • • kefir: 500 ml
  • • sól: 10 g (2 łyżeczki)
  • • drożdże: 5 g

 Wykonanie

Do miski wlewamy kefir i dodajemy drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy obie mąki i sól. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy na 8 godzin.

Po 8 godzinach: stolnicę oprószamy mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obracamy o 180 stopni i pozwalamy, aby ciasto samo wypadło z miski. Składamy brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Formujemy  okrągły bochenek i wkładamy do koszyka do wyrastania chleba, przykrywamy ściereczką na 1 godzinę.

 Nastawiamy piekarnik na 230 stopni góra /dół W środku pozostawiamy 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjmujemy  z niego gorącą blaszkę i kładziemy  na niej papier do pieczenia następnie chleb. Wykonujemy nacięcia na wierzchu bochenka. Umieszczamy  chleb na środkowej półce piekarnika. 
Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.
Po tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia

 


Brak komentarzy: