Chleb wiejski
A może zrobicie na święta domowy chleb wiejski? Kilka składników, zawsze się udaje. Pyszny domowy chleb wiejski obłędnie pachnie, ma chrupiącą skórę. Najlepiej smakuję z domową wędliną :)
Na 1 bochenek:
- • Mąka Uniwersalna typ 480:
350 g
- • Mąka Pełnoziarnista typ 2000:150
g
- • kefir: 500 ml
- • sól: 10 g (2 łyżeczki)
- • drożdże: 5 g
Do miski wlewamy kefir i dodajemy drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy obie mąki i sól. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 8 godzin.
Po 8 godzinach: stolnicę oprószamy mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym
ciastem obracamy o 180 stopni i pozwalamy, aby ciasto samo wypadło z miski. Składamy
brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do
środka. Formujemy okrągły bochenek i
wkładamy do koszyka do wyrastania chleba, przykrywamy ściereczką na 1 godzinę.
Nastawiamy
piekarnik na 230 stopni góra /dół W środku pozostawiamy 1 blaszkę z wyposażenia
piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjmujemy z niego gorącą blaszkę i kładziemy na niej papier do pieczenia następnie chleb.
Wykonujemy nacięcia na wierzchu bochenka. Umieszczamy chleb na środkowej półce piekarnika.
Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.
Po tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do
całkowitego wystudzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz