Czebureki z mięsem

Czebureki z mięsem pyszne pierogi z wyjątkowym nadzieniem mięsnym.


Składniki
3szklanki mąka poznańska Basia
200-250ml gorąca woda
500g mięso mielone

100g boczku wędzonego
1szt cebula
1żółtko
1łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
Pieprz, sól do smaku
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Dodatkowo:
olej do smażenia



Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i olej wyrabiamy łyżką, następnie przekładamy na stolnicę, wyrabiany gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut.


Przygotowanie farszu
Do mięsa mielonego dodajmy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wycinamy duże kółka. Na każde kółko kładziemy porcję farszu i sklejamy ręcznie lub widelcem. Na rozgrzanym oleju smażymy czebureki na złoty kolor.

Brak komentarzy: