Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami
Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami Dresdner Christstollen to tradycyjna strucla Bożonarodzeniowa niemiecka.
Bogata w bakalie, pachnie obłędnie, smakuje wyjątkowo.
Składniki na 2 kg struclę
- 600 g bardzo drobnej mąki pszennej
- 70 g świeżych drożdży
- 170 g pełnego mleka
- 7 g soli
- 95 g cukru
- 110 g słodkich migdałów
- 12 g gorzkich migdałów
- 250 g masła
- 50 g masła klarowanego
- 120 g kandyzowanej skórki cytryny / kandyzowanej skórki pomarańczy
- 15 g skórki z cytryny
- 460 g rodzynek sułtanek
- 40 g rumu
- 1 g przyprawy spices (mieszanka mielonego ziela angielskiego, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
- ½ laski wanilii
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru kryształu
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Dzień wcześniej
moczymy rodzynki w rumie.
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce rozpuszczamy drożdże
z 1 łyżeczką cukru, pozostawiamy na 20 minut. Do misy miksera wkładamy
wszystkie składniki ciasta, dodajemy drożdże wyrobić ciasto, pod koniec dodać
rozpuszczone masło. Cisto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Bardzo ważne jest staranne wyrobienie ciasta.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 90 minut.
Następnie dodaj sułtanki rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż
rodzynki równomiernie się rozłożą. Teraz
formujemy ciasto w formę wałka i
nacinamy je w około 2 centymetrową linię przecinając wierzch ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy
struclę przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Masło do polewy rozpuszczamy w garnku w niskiej temperaturze.
Smarujemy placek masłem i posypujemy
cukrem kryształem, a na koniec gdy polewa jest
jeszcze mokra posypujemy placek cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz