Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami

  Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami Dresdner Christstollen to tradycyjna strucla Bożonarodzeniowa niemiecka.

D

Bogata w bakalie, pachnie obłędnie, smakuje wyjątkowo.

Składniki na 2 kg struclę

  • 600 g bardzo drobnej mąki pszennej
  • 70 g świeżych drożdży
  • 170 g pełnego mleka
  • 7 g soli
  • 95 g cukru
  • 110 g słodkich migdałów
  • 12 g gorzkich migdałów
  • 250 g masła
  • 50 g masła klarowanego
  • 120 g kandyzowanej skórki cytryny / kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 15 g skórki z cytryny
  • 460 g rodzynek sułtanek
  • 40 g rumu
  • 1 g przyprawy spices (mieszanka mielonego ziela angielskiego, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
  • ½ laski wanilii

Polewa:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru kryształu

  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

Dzień wcześniej moczymy rodzynki w rumie.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru, pozostawiamy na 20 minut. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki ciasta, dodajemy drożdże wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Cisto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Bardzo ważne jest staranne wyrobienie ciasta.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 90 minut. Następnie dodaj sułtanki rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż
rodzynki równomiernie się rozłożą. Teraz formujemy  ciasto w formę wałka i nacinamy je w około 2 centymetrową linię przecinając wierzch ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy struclę przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Masło do polewy rozpuszczamy w garnku w niskiej temperaturze. Smarujemy placek masłem i posypujemy
cukrem kryształem, a na koniec gdy polewa jest jeszcze mokra posypujemy placek cukrem pudrem.

Brak komentarzy: