Makowiec tradycyjny

 Tradycyjny przepis na domowy makowiec, ciasto które jest ozdobą świątecznego stołu.


Makowiec tradycyjny

Składniki

·          1/2  kg mąki

·          3 żółtka

·          100g masła

·          5 dag  drożdży

·          250ml  mleka

·          ½ szkl  cukru

·          Sól

·          Aromat rumowy



Masa  makowa

·          200g maku mielonego

·          50g masła

·          1/4 szkl  cukru kryształu

·          1/4 szkl miodu

·           bakalie (  rodzynki, skórka  pomarańczowa,  

·          100g orzechów włoskich 

·          olejek  migdałowy

·          2 białka


Wykonanie
Masa makowa
Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć, Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.

ciasto

W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość,. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy. Na tak przygotowane ciasto nanosimy masę makową i całość zwijamy w roladę, zawijamy w papier do pieczenia. Makowiec pieczemy w temperaturze 165-170stopni około 45-50 minut. Dekorujemy lukrem, płatkami migdałowymi i skórką cytrynową.


 

Brak komentarzy: