Makowiec tradycyjny
Tradycyjny przepis na domowy makowiec, ciasto które jest ozdobą świątecznego stołu.
Makowiec tradycyjny
Składniki
·
1/2 kg mąki
·
3 żółtka
·
100g masła
·
5 dag drożdży
·
250ml mleka
·
½ szkl cukru
·
Sól
· Aromat rumowy
Masa makowa
·
200g maku mielonego
·
50g masła
·
1/4 szkl cukru kryształu
·
1/4 szkl miodu
·
bakalie
( rodzynki, skórka pomarańczowa,
·
100g orzechów
włoskich
·
olejek
migdałowy
· 2 białka
Wykonanie
Masa makowa
Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie
wymieszać i chwilę podsmażyć, Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę
słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku.
ciasto
W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość,. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy. Na tak przygotowane ciasto nanosimy masę makową i całość zwijamy w roladę, zawijamy w papier do pieczenia. Makowiec pieczemy w temperaturze 165-170stopni około 45-50 minut. Dekorujemy lukrem, płatkami migdałowymi i skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz