Pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach

 Absolutny hit na obiad, przyjęcie, pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach  rozpływający się w ustach.


 Zapach pieczonego kurczaka, przypraw i cytrusów pachnie w całym domu. Kurczak wyszedł bardzo soczysty i aromatyczny. 
Pachnie obłędnie, smakuje wybornie.

Pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach
Składniki
1 kurczak - ok. 1,5 kg.
2 pomarańcze
sok z 1/2 pomarańczy
1 opakowanie boczku
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz , majeranek, tymianek, rozmaryn. - do smaku  wedle uznania
Goździki
Dodatkowo:
Szaszłyki z kopytek
 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków

 2 jajka

30 dkg mąki pszennej

Sól

Opakowanie boczku w plastrach

Kiełbasa krakowska 



Wykonanie

Do miseczki wsypujemy suche przyprawy, świeży rozmaryn, tymianek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Całego kurczaka nacieramy marynatą, w środek wkładamy pokrojoną na ćwiartki pomarańczę, następnie obkładamy plastrami boczku W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, na wierzchu układamy plastry pomarańczy z goździkami, smarujemy pozostałą marynatą. Do nagrzanego piekarnika 190 stopni wstawiamy kurczaka i pieczemy około 120 minut
Szaszłyki z ziemniaków, kiełbasy, boczku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Z ciasta robimy małe kuleczki wielkości 1.5- 2 cm. Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na patyczki od szaszłyków na przemian nabijamy kuleczki z ziemniaków, boczek lub kiełbasę.
Na 15 minut przed końcem pieczenia na blachę kładziemy szaszłyki. Kurczaka podajemy z szaszłykami z ziemniaków, kiełbasy i boczku.


 

Brak komentarzy: