Pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach
Absolutny hit na obiad, przyjęcie, pieczony kurczak w boczku w aromatycznych pomarańczach rozpływający się w ustach.
Zapach pieczonego kurczaka, przypraw i cytrusów pachnie w całym domu. Kurczak wyszedł bardzo soczysty i aromatyczny. Pachnie obłędnie, smakuje wybornie.
Pieczony kurczak
w boczku w aromatycznych pomarańczach
Składniki
1 kurczak - ok. 1,5 kg.
2 pomarańcze
sok z 1/2 pomarańczy
1 opakowanie boczku
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz , majeranek, tymianek, rozmaryn. - do smaku wedle uznania
Goździki
Dodatkowo:
Szaszłyki z kopytek
1,2 kg ugotowanych (ostudzonych)
ziemniaków
2 jajka
30 dkg mąki pszennej
Sól
Opakowanie boczku w plastrach
Kiełbasa krakowska
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy suche przyprawy, świeży rozmaryn,
tymianek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, Kurczaka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem. Całego kurczaka nacieramy marynatą, w środek wkładamy
pokrojoną na ćwiartki pomarańczę, następnie obkładamy plastrami boczku W
naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, na wierzchu układamy plastry
pomarańczy z goździkami, smarujemy pozostałą marynatą. Do nagrzanego piekarnika
190 stopni wstawiamy kurczaka i pieczemy około 120 minut
Szaszłyki z ziemniaków, kiełbasy, boczku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej
wodzie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciskamy
przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą
mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto Gotowe ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube
wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej
wrzącej wody. Z ciasta robimy małe kuleczki wielkości 1.5- 2 cm. Kiedy
kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie
wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na patyczki od szaszłyków na przemian nabijamy
kuleczki z ziemniaków, boczek lub kiełbasę.
Na 15 minut przed końcem pieczenia na blachę
kładziemy szaszłyki. Kurczaka podajemy z szaszłykami z ziemniaków, kiełbasy i
boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz