Stosy z ziemniaków i kiełbasy krakowskiej
Stosy z ziemniaków i kiełbasy krakowskiej suchej , masła, oregano, tymianku, czosnku, odrobiny sera i oczywiście trochę kruchej soli morskiej i czarnego pieprzu.
Każdy słodki mały stos kiełbasy krakowskiej suchej, ziemniaków jest doskonały i taki pyszny. Sekretem jest cienkie krojone ziemniaki i kiełbasa i układanie ich w stosy. Gdy każdy stos się wypieka, brzegi ziemniaków i kiełbasy stają się wyjątkowo chrupiące, podczas gdy środek robi się maślany, z nutą tymianku i czosnku w każdym stosie. Tak bardzo smaczne.
Pieczone ziemniaczki z kiełbasa
SKŁADNIKI
6 średnich ziemniaków pokrojonych w plastry
½ szkl masła, stopione
1/4 szklanki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1-2 ząbki czosnku, starte
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki rozdrobnionego ostrego sera cheddar
sól, pieprz czarny
Wykonanie
1.Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Lekko nasmaruj 12-szklaną blachę
do muffinek.
2. Potnij ziemniaki i kiełbasę za pomocą mandoliny lub bardzo ostrego noża na
plastry
3. W dużej misce wymieszać masło, oregano, tymianek, czosnek, oba
sery oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj.
Rozłóż ziemniaki na przemian z kiełbasą równomiernie na przygotowanej foremce
na muffinki, układając warstwy aż do samej góry. Podczas gotowania ziemniaki
skurczą się.
4. Przykryj folią i ułóż na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie i złociste. Przeciągnij nożem do masła krawędzie każdego stosu, aby je zwolnić. Podawaj natychmiast, posypane odrobiną soli morskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz