Grzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkami

 Włoski przepis dobry na każdą okazję grzybowe risotto z boczkiem  podane z paluszkami rybnymi.


Mocny zapach grzybów w połączeniu z paluszkami rybnymi czyni danie wyjątkowym, aromatycznym i pysznym

Składniki

  • 200g mrożonych prawdziwków
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • Masło klarowane
  • 200g ryżu di risotto
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100g mascaropne
  • 50g parmezanu
  •  Natka pietruszki 
  • Sól, pieprz do smaku
  • Paluszki Abramczyk

 Wykonanie

 Na maśle klarownym smażymy pokrojony boczek, oczyszczone i osuszone prawdziwki, dodajemy pokrojoną w kostkę  cebulę. Smażymy  chwilę następnie dodajmy ryż, czosnek, smażymy jeszcze chwilę , aż ryż będzie lekko transparentny. Wlewamy 1/3 bulionu, gotujemy około 15 minut, mieszając by się ryż nie przypalił,  dodajemy  jeszcze po chochelce bulionu. Kiedy ryż prawie dojdzie  dodajemy ser mascarpone i parmezan.  Paluszki rybne smażmy na oleju lub w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dekorujemy serem

Brak komentarzy: