Grzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkami
Włoski przepis dobry na każdą okazję grzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkami rybnymi.
Mocny zapach grzybów w połączeniu z paluszkami rybnymi czyni danie wyjątkowym, aromatycznym i pysznym
Składniki
- 200g mrożonych prawdziwków
- 100g boczku
- 1 cebula
- Masło klarowane
- 200g ryżu di risotto
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 100g mascaropne
- 50g parmezanu
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
- Paluszki Abramczyk
Wykonanie
Na maśle klarownym smażymy pokrojony boczek, oczyszczone i osuszone prawdziwki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę następnie dodajmy ryż, czosnek, smażymy jeszcze chwilę , aż ryż będzie lekko transparentny. Wlewamy 1/3 bulionu, gotujemy około 15 minut, mieszając by się ryż nie przypalił, dodajemy jeszcze po chochelce bulionu. Kiedy ryż prawie dojdzie dodajemy ser mascarpone i parmezan. Paluszki rybne smażmy na oleju lub w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dekorujemy serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz