Kapusta z grochem
Przepis na kapustę z grochem pochodzi od mojej mamy. Przepis jest stary, możemy powrócić do smaków dzieciństwa. Sprawdzony przepis na obiad zmowy jak również jako potrawa wigilijna.
Składniki
- 75 dag kiszonej kapusty
- 3/4 szklanki łuskanego grochu
- 6 łyżek masła lub oleju
- 1 drobno posiekana cebula
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Groch zalać wrzącą woda i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch. i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Przetrzeć przez sito. Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem. Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju aż będzie szklista ,wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz