Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao

 Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao to hit tegorocznej Wielkanocy. Pyszna, aromatyczna rozpływająca się w ustach.


·          Składniki na 2 babki.

·          100 g drożdży 

·          180 ml mleka 

·          około 750 g mąki

·          120 g cukru

·          7 żółtek jaj

·          3 jajka

·          2 opakowania cukru wanilinowego

·          250 g masła

·          3 łyżki kakao 

·          otarta skórka z 1 sparzonej cytryny

·          otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy

·          50g rodzynek królowej  namoczonych w letniej wodzie 

·          50 g żurawiny namoczonych w letniej wodzie

·          50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę

·          szczypta soli

·          cukier puder do posypania 

·          lukier

·          dekoracje świąteczne

·          Ze wyżej wymienionych składników odmierzam na ciasto parzone

·          150g mąki 

·          100g masła 

·          100ml mleka


 

 Wykonanie 

1.Mąkę przesiewamy do miski. 
2.Mleko w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury.
3. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. 
4.Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko.
5. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka.
6. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
7. Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.
8/ Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym.
9. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli.
10. Delikatnie zagniatamy ciasto. 
11 Ciasto parzone. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
12. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

13. Do ciasta drożdżowego dodaje ciasto parzone

14 .Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy.

15. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, r oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.

16Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.

17. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao


18. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
18. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy, wycinamy 4 koło o średnicy wielkości babki, następnie układamy jeden na przemian: ciemne, jasne, ktore przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
19. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia.
20. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 45-55 minut. 
21.Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
22. Babkę oblewamy luk term robimy dekoracje lub posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy: