Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao
Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao to hit tegorocznej Wielkanocy. Pyszna, aromatyczna rozpływająca się w ustach.
·         
Składniki
na 2 babki.
·         
100 g drożdży 
·         
180 ml mleka 
·         
około 750 g mąki
·         
120 g cukru
·         
7 żółtek jaj
·         
3 jajka
·         
2 opakowania cukru wanilinowego
·         
250 g masła
·         
3 łyżki kakao 
·         
otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
·         
otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
·         
50g rodzynek królowej  namoczonych w letniej
wodzie 
·         
50 g żurawiny namoczonych w letniej wodzie
·         
50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
·         
szczypta soli
·         
cukier puder do posypania 
·         
lukier 
·         
dekoracje świąteczne
·         
Ze wyżej wymienionych składników odmierzam na ciasto
parzone 
·         
150g mąki 
·         
100g masła 
· 100ml mleka
1.Mąkę
przesiewamy do miski. 
2.Mleko
w rondelku podgrzewamy do uzyskania letniej temperatury.
3.
Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru. 
4.Następnie
do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko.
5.
W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka.
6.
Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
7.
Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem
odstawiamy na bok.
8/
Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym.
9.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli.
10.
Delikatnie zagniatamy ciasto. 
11 Ciasto
parzone. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści
dosypuję mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
12.
Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
13.
Do ciasta drożdżowego dodaje ciasto parzone
14 .Do ciasta dodajemy roztopione masło i w
dalszym ciągu wyrabiamy.
15. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele, r oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.
16Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
17. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao
18.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do
wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
18.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy, wycinamy 4 koło o średnicy
wielkości babki, następnie układamy jeden na przemian: ciemne, jasne, ktore
przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
19.
Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia.
20.
Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na
dolną półkę i pieczemy około 45-55 minut. 
21.Gorącą
babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
22.
Babkę oblewamy luk term robimy dekoracje lub posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz