Wielkanocny blok czekoladowy.
Wielkanocny blok czekoladowy w tym roku pojawi się u nas na świątecznym stole.
Składniki
· 250g masła
· 400g mleka w proszku
· 1/2 szkl wody
· 3/4 szkl cukru
· 6 łyżek kakao
· 6 paczek herbatników
· rodzynki
Wykonanie
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło wsypujemy cukier. Kakao mieszkamy z odrobiną wody wlewamy do rondla. Całość mieszamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Herbatniki kruszymy wkładamy do miski, mleko w proszku jak lubimy dodajemy rodzynki. Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa. Lekko przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski i szybko mieszamy drewnianą łyżką
Formę keksową o długości ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, ugniatamy drewnianym tłuczkiem. Robimy dekoracje wg uznania. Wstawiamy na noc do lodówki.
1 komentarz:
Wygląda przepięknie, aż szkoda jeść ;)
Prześlij komentarz