Wielkanocny blok czekoladowy.

 Wielkanocny blok czekoladowy w tym roku pojawi się u nas na świątecznym stole.


Składniki

·          250g masła

·          400g mleka w proszku

·          1/2 szkl wody

·          3/4 szkl cukru

·          6 łyżek kakao

·          6 paczek herbatników

·          rodzynki


Wykonanie

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło wsypujemy cukier. Kakao mieszkamy z odrobiną wody wlewamy do rondla. Całość mieszamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Herbatniki kruszymy wkładamy do miski, mleko w proszku jak lubimy dodajemy rodzynki. Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa. Lekko przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski  i szybko mieszamy drewnianą łyżką
Formę keksową o długości ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, ugniatamy drewnianym tłuczkiem. Robimy dekoracje wg uznania. Wstawiamy na noc do lodówki.




 

1 komentarz:

Jak się całować pisze...

Wygląda przepięknie, aż szkoda jeść ;)