Domowy rosół

Domowy rosół to królowa polskich zup najczęściej pojawia się na stole w niedzielę. Najlepiej przygotować go z dobrej jakości mięsa, u mnie wiejski kurczak. 


składniki

·          1 kurczak wiejski

·          1  marchewka

·          1  pietruszka

·          1 cebula 

·          3 ząbki czosnku 

·          sól

·          pieprz

·          ziele angielskie 

·          listy laurowe 

·          makaron 

wykonanie  
Do garnka wlewamy zimną wodę wkładamy pokrojonego  umytego kurczaka, zagotowujemy wodę. Następnie wyjmujemy  kurczaka myjemy jeszcze raz. Wylewamy wodę z garnka, płuczemy go i napełniamy świeżą wodą. Wkładamy  kawałki kurczaka, po zagotowaniu dodajemy warzywa i przyprawy.


Aby zaostrzyć smak rosołu dodajemy kilka ząbków czosnku i opalaną cebulę. Jeśli rosół nie jest czysty dodajemy jedno białko rozbite z łyżką wody, następnie zagotowujemy i przecedzamy przez sito. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3  godziny. Doprawimy do smaku solą pieprzem.



1 komentarz:

Jak się całować pisze...

Kocham domowy rosół! Twój wygląda fantastycznie ;)