Domowe pyzy z mięsem

 Kochani kto z Was lubi smaki dzieciństwa? Ja uwielbia mam dziś dla Was przepis na pyszne domowe pyzy z mięsem. 

Pyzy z mięsem

Ciasto:

·        1,5 ziemniaków,

·        3 łyżki mąki pszennej,

·        3 łyżki mąki ziemniaczanej,

·        1 spore jajko,

·        sól i pieprz

Farsz:

·        200 g mięsa wieprzowego

·        200g mięsa wołowego

·        1 duża cebula,

·        3 ząbki czosnku,

·        Liście laurowe

·        Ziele angielskie.

·        1 jajko,

·        3 łyżki bułki tartej,

·        olej do smażenia,

·        sól i pieprz


wykonanie

1.     Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy,  następnie odciskamy  przez praskę. Starte surowe ziemniaki odlewamy, odciskamy z nadmiaru wody i soku, Do miski wkładamy przepuszczone przez praskę ugotowanie ziemniaki  i surowe odciśnięty z nadmiaru soku i wody, dokładnie mieszamy. Następnie  dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko doprawiamy do smaku pieprz i sól, Wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Z masy uformować płaski placuszek, nałożyć na nie farsz i skleić nadając krągły kształt. Gotować w osolonym wrzątku  do momentu wypłynięcia około 10 minut

2.     Farsz

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć na patelni na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki następnie  usmażyć na oleju Usmażone mięso zmielić w maszynce do mięsa, podsmażoną cebulką. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bulkę tartą  doprawiamy do smaku solą  pieprzem Do masy mięsnej dodać jajko, przyprawy dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy: