Domowe pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Ciasto:
·
1,5 ziemniaków,
·
3 łyżki mąki pszennej,
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
·
1 spore jajko,
·
sól i pieprz
Farsz:
·
200 g mięsa wieprzowego
·
200g mięsa wołowego
·
1 duża cebula,
·
3 ząbki czosnku,
·
Liście laurowe
·
Ziele angielskie.
·
1 jajko,
·
3 łyżki bułki tartej,
·
olej do smażenia,
· sól i pieprz
wykonanie
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na
dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, następnie odciskamy przez praskę. Starte surowe ziemniaki
odlewamy, odciskamy z nadmiaru wody i soku, Do miski wkładamy przepuszczone
przez praskę ugotowanie ziemniaki i
surowe odciśnięty z nadmiaru soku i wody, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,
jajko doprawiamy do smaku pieprz i sól, Wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Z masy uformować płaski
placuszek, nałożyć na nie farsz i skleić nadając krągły kształt. Gotować w
osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia około 10 minut
2.
Farsz
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć na patelni na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki następnie usmażyć na oleju Usmażone mięso zmielić w maszynce do mięsa, podsmażoną cebulką. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bulkę tartą doprawiamy do smaku solą pieprzem Do masy mięsnej dodać jajko, przyprawy dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz