Mięso w słoiku na kanapki

 Nie kupuję wędliny w sklepie z różnych powodów.


Dziś przygotowałam mięso w słoiku na kanapki,   które rozpływa się w ustach, pachnie obłędnie, smak nieziemski. 

Składniki

  • ·        ½ kg  podgardla
  • ·        1 kg karkówki
  • ·        ½ kg boczku
  • ·        1 polędwiczka wieprzowa.
  • ·        8 ziaren  ziela angielskiego
  • ·        5 liści laurowych
  • ·        Kilka ząbków  czosnku
  • ·        1łyżczeczka majeranku
  • ·        1 łyżka żelatyny
  • ·        sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Dodajemy do mięsa sól, pieprz według własnego smaku,  majeranek, przesunięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane mięso wstawiamy na 24h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy ciasno mięso, wlewamy około 10-12ml zimnej wody .Zakręcamy słoiki. Na dno garnka wkładamy ściereczkę na której ustawiamy słoiki. Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości. Gotujemy około 2 godziny na średnim ogniu. Następnego dnia czynność powtarzamy.


 

Brak komentarzy: