Mięso w słoiku na kanapki
Nie kupuję wędliny w sklepie z różnych powodów.
Dziś przygotowałam mięso w słoiku na kanapki, które rozpływa się w ustach, pachnie obłędnie, smak nieziemski.
Składniki
- · ½ kg podgardla
- · 1 kg karkówki
- · ½ kg boczku
- · 1 polędwiczka wieprzowa.
- · 8 ziaren ziela angielskiego
- · 5 liści laurowych
- · Kilka ząbków czosnku
- · 1łyżczeczka majeranku
- · 1 łyżka żelatyny
- ·
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Dodajemy do mięsa sól, pieprz według własnego smaku, majeranek, przesunięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane mięso wstawiamy na 24h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy ciasno mięso, wlewamy około 10-12ml zimnej wody .Zakręcamy słoiki. Na dno garnka wkładamy ściereczkę na której ustawiamy słoiki. Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości. Gotujemy około 2 godziny na średnim ogniu. Następnego dnia czynność powtarzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz