Domowa kiełbasa wiejska
Uwielbiam robić wyroby domowe w domu, mam dla Was przepis na ulubioną domową kiełbasę wiejską.
Może nie wypada tak pisać ale wyszła przepyszna w smaku
Składniki
- 2 kg schabu
- 2 kg karkówki
- 2 kg szynki
- 2 kg łopatki
- 2 kg boczku
- 2 kg tłuszczyków
- 9g peklosoli/1kg mięsa
- 9g soli morskiej/1kg mięsa
- 1,9 g pieprzu/1kg mięsa
- 1g czosnku/1kg mięsa
- 3 łyżki cukru
- Jelita wieprzowe
- Około 500ml letniej wody
Wykonanie
Schab pokroić na kawałki, posegregować mięso chude bez tłuszczu i błon, włożyć do jednej miśki pozostałe do drugiej. Analogicznie dzielimy mięso z karkówki, szynki i łopatki. Mięso ze schabu rozdrobić na sitku szarpak, zaś mięso z karkówki i szynki pozbawione błon i tłuszczu rozdrobnić na sitku nr 16. Mięso z łopatki pozbawione tłuszczu na sitku nr14. Mięso z boczku na sitku nr 12. Pozostałe mięso ze schabu, karkówki, szynki i łopatki z tłuszczykami i błonami rozdrobnić na sitku 10. Tłuszczyki na sitku nr 8. Wszystkie rodzaje mięsa przełożyć do miski następnie dokładnie wyrobić. Do miski wsypać odpowiednią ilość przypraw do kiełbasy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ( można dodać więcej wg uznania),wymieszać następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości. Mięso powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowe za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Napełnione jelita farszem obwieszczamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
Wędzenie
Kiełbasę
wieszamy w wędzarni tak by się nie stykała. Ustawiamy temperaturę 40 stopni bez
dymu w wędzarni ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą
suche.Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni z dymem około 3,5-4 godziny do
uzyskania brązowego koloru.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz