Podpłomyki z łososiem i warzywami
Bardzo lekka przekąska, którą możecie przygotować z Waszymi ulubionymi dodatkami. Idealna na obiad, kolację, śniadanie może ją zabrać do pracy :)
Podpłomyki z łososiem
Składniki
- pakowanie łososia wędzonego
- 1 szkl. mąki pszennej
- Około 80 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Szczypta soli
- Papryka, czerwona i żółta
- Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
- Awokado
- Suszone jadalne kwiaty
- Mix sałat
- Ser feta w kostkach
- Serek kremowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto jest za gęste, dodajemy wodę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i zwarte. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek Rozpalamy grilla. Podpłomyki możemy też upiec na suchej ceramicznej lub teflonowej patelni .Na rozgrzaną płaską płytę kładziemy placek. Na jednej stronie pieczemy do zarumienienia i przekładamy na drugą stronę. Paprykę i pomidorki kroimy w dowolny kształt. Awokado w cienkie półplasterki. Z plastrów łososia robimy różyczki
Podpłomyk smarujmy serkiem kremowym, na który układamy mix sałat, paprykę, pomidorki koktajlowe, serek feta, awokado i różyczki z łososia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo możemy także olejem smakowym. Posypujemy suszonymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz