Malinowa chmurka
Malinowa chmurka to ciasto, które jest hitem Internetu. Połączenie ciasta kruchego, malin, pysznego kremu i bezy z migdałami :) Wygląda pięknie, smakuje wybornie. Petarda :)
Malinowa chmurka
Beza
• 3 sztuki
białka
• szczypta
soli
• 200g
drobnego cukru
• 1 łyżka
soku z cytryny
• 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
• płatki
migdałów wg. potrzeb
Ciasto
• 250g mąki
Basia krupczatka
• 100g
zimnego masła
• 50g cukru
pudru
• pół
łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 sztuka
skórkiz cytryny
• 3 żółtka
Galaretka
• 3
opakowania malinowej galaretki
• 1 litr
gorącej wody
• 500-600g
mrożonych malin
Krem
• 250g serka
mascarpone
• 50g cukru
• 1/2 litra
śmietanki 30%
• aromat waniliowy do smaku
Beza
Białka wlewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy białka, a po chwili dodajemy cukier. Masę ubijajmy tak długo aż stanie się gęsta i lśniąca. Przed końcem ubijania dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Obrysujemy kształt blaszki na papierze do pieczenia. Obracamy papier na drugą stronę i kładziemy go na blaszcze, która została obrysowana. Na obrysowanym fragmencie nanosimy przygotowaną bezę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Nastawiamy piekarnik na 140 stopni i wstaw bezę na 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Warto przyglądać się pieczeniu, aby w razie potrzeby modyfikować temperaturę.
Ciasto kruche
Umieszczamy w malakserze mąkę krupczatkę, zimne masło oraz cukier. Łączymy ze sobą składniki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wyklejamy ją kawałkami ciasta. Nastaw piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok.15-20 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
W osobnej miseczce rozrabiamy galaretkę ( każda dla 1/2 litra wody) dodaj w sumie 1 litr wrzącej wody. Mieszamy proszek i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy mrożone maliny ( bez rozmrażania). Mieszamy masę i umieść na przygotowanym cieście.
W osobnej misce umieszczamy serek mascarpone, dodajemy cukier, śmietankę oraz aromat waniliowy i ubijamy na
gładki krem.
Gotowy krem rozsmarowujemy na zastygniętej
masie malinowej. Na koniec umieszczamy na kremie wcześniej przygotowaną bezę. Ciasto
wstawiamy na noc do lodówki.
1 komentarz:
Cudowna malinowa chmurka ;)
Prześlij komentarz