Malinowa chmurka

  Malinowa chmurka to ciasto, które jest hitem Internetu.  Połączenie ciasta kruchego, malin, pysznego kremu i bezy z migdałami :) Wygląda pięknie, smakuje wybornie. Petarda :) 


Malinowa chmurka

Beza

• 3 sztuki białka

• szczypta soli

• 200g drobnego cukru

• 1 łyżka soku z cytryny

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• płatki migdałów wg. potrzeb

Ciasto

• 250g mąki Basia krupczatka

• 100g zimnego masła

• 50g cukru pudru

• pół łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 sztuka skórkiz cytryny

• 3 żółtka

Galaretka

• 3 opakowania malinowej galaretki

• 1 litr gorącej wody

• 500-600g mrożonych malin

Krem

• 250g serka mascarpone

• 50g cukru

• 1/2 litra śmietanki 30%

• aromat waniliowy do smaku


Wykonanie 

Beza 

  Białka  wlewamy do miski  i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy białka, a po chwili dodajemy cukier. Masę ubijajmy tak długo aż stanie się gęsta i lśniąca. Przed końcem ubijania dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Obrysujemy kształt blaszki na papierze do pieczenia. Obracamy papier na drugą stronę i kładziemy  go na blaszcze, która została obrysowana. Na obrysowanym fragmencie nanosimy przygotowaną bezę. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Nastawiamy piekarnik na 140 stopni i wstaw bezę na 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Warto przyglądać się pieczeniu, aby w razie potrzeby modyfikować temperaturę. 

Ciasto kruche

Umieszczamy  w malakserze mąkę krupczatkę, zimne masło oraz cukier. Łączymy  ze sobą składniki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Wykładamy  blaszkę papierem do pieczenia i wyklejamy ją kawałkami ciasta. Nastaw piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok.15-20 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.


W osobnej miseczce rozrabiamy galaretkę ( każda dla 1/2 litra wody) dodaj w sumie 1 litr wrzącej wody. Mieszamy proszek i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy mrożone maliny ( bez rozmrażania). Mieszamy  masę i umieść na przygotowanym cieście.

 W osobnej misce umieszczamy serek mascarpone, dodajemy cukier, śmietankę  oraz aromat waniliowy i ubijamy na gładki krem.

Gotowy krem rozsmarowujemy  na zastygniętej masie malinowej. Na koniec umieszczamy na kremie wcześniej przygotowaną bezę. Ciasto wstawiamy  na noc do lodówki.

 


Brak komentarzy: