Zupa z grilla w chłodny dzień? To da się zrobić!
Zupa z grilla w chłodny dzień? To da się zrobić!
Czy na grillu można przyrządzić zupę? Jak najbardziej. Wystarczy, że oprócz grilla, posiadamy jeszcze wysokiej jakości żeliwny garnek i możemy przystąpić do działania.
Zupa z grilla – jak ją zrobić?
Zazwyczaj na grillu przygotowujemy dania główne – mięsa w najróżniejszych postaciach, ryby, dodatki w postaci warzyw, opiekanego pieczywa czy sery. Niektórzy eksperymentują również z deserami, np. grillowanymi szaszłykami z owoców. Mało kto jednak bierze pod uwagę, że na grillu z powodzeniem możemy ugotować… zupę.
Zupa z grilla to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodny dzień lub wieczór. Nasyci i rozgrzeje znacznie lepiej niż jakiekolwiek inne danie. Tak naprawdę do jej przyrządzenia potrzebujemy jednego specjalnego akcesorium – żeliwnego garnka. Tego typu kociołek może stać się naszym ulubionym gadżetem, ponieważ ma szerokie zastosowanie. Przygotujemy na nim nie tylko zupę, lecz także wiele innych potraw. Warunkiem jego użyteczności oraz trwałości, jest jednak solidne wykonanie z najwyższej jakości materiałów. Żeliwne kociołki na grilla, które spełniają wszystkie te potrzeby znajdziemy w ofercie firmy Weber. Garnki te są wykonane z żeliwa i pokryte warstwą porcelanowej emalii, która chroni jedzenie przed przywieraniem do naczynia.
Kociołek żeliwny marki Weber sprawdzi się nie tylko na grillu – możemy z powodzeniem używać go na kuchence, w piekarniku czy nad ogniskiem.GBS – cała kuchnia w grillu
W żeliwnym garnku Weber możemy przyrządzić nie tylko zupę, lecz także gulasze, mięsa w sosach, leczo i wiele innych dań. To jednak jedynie niewielki procent możliwości, jakie daje nam oferta firmy. Kociołek jest jednym z wielu akcesoriów Weber, które możemy kupić jako elementy systemu GBS (Gourmet Barbecue System). Jest to rozwiązane wprowadzone w celu uczynienia z grilla urządzenia wielofunkcyjnego. Grill z systemem GBS ma specjalnie zbudowany ruszt, w którym jeden z elementów można wymienić na dowolne akcesorium ze sklepu Weber. Poza żeliwnym kociołkiem znajdziemy tam m.in. patelnię, kratkę do gofrów, kamień do wypieku pizzy itd. Dzięki temu grill może zastąpić nam wszystkie urządzenia kuchenne, od piekarnika przez kuchenkę po toster.
Zupa z grilla – przepis
Sezon grillowy może trwać niemal przez cały rok, również w te chłodniejsze dni. Również latem zdarza się nam grillować przy zimnej pogodzie. Wtedy właśnie świetnym pomysłem na obiad będzie gęsta i sycąca zupa z grilla.
Jedną z najbardziej rozgrzewających i pożywnych zup jest ta z soczewicy. Do jej przygotowania potrzebujemy czerwonej soczewicy (namoczonej lub z puszki), pomidorów z puszki, wędzonej papryki, drobnego makaronu, cebuli, czosnku, dwóch marchewek, 1,5 l bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego, oliwy z oliwek pieprzu i soli. Kociołek należy rozgrzać na grillu, rozgrzać w nim oliwę, następnie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać wędzoną paprykę. Następnie dorzucić startą na tarce marchewkę, Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czerwoną soczewicę. Znów gotujemy przez około 15 minut. Makaron wsypujemy na tyle, ile powinien się gotować według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać również płatki chili.
Jeśli chcesz zdobyć więcej inspiracji na potrawy z grilla, dołącz do newslettera na stronie weber.com i wyrusz w niezwykłą kulinarną podróż!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz