Golonka ze słoika
Uwielbiam robić domowe wędliny, dziś zapraszam na pyszną golonkę ze słoika, która rozpływa się w ustach.
Golonka ze słoika
Składniki
· 1 tylna golonka wieprzowa.
· 1 łyżka soli
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 łyżeczka wędzonej papryki
· Ziele angielskie
· Liście laurowe
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżka suchej żelatyny
Wykonie
Z golonki wyjmujemy kość, oddzielamy mięso do skóry, kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mięso dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Golonkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki. Na dno garnka władamy ściereczkę, Słoiki i władamy do płaskiego garnka, nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu w zależności od wielkości słoików . Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz