Golonka ze słoika

  Uwielbiam robić domowe wędliny, dziś zapraszam na pyszną golonkę ze słoika, która rozpływa się w ustach.


Golonka ze  słoika

Składniki

·        1 tylna golonka wieprzowa.

·        1 łyżka soli

·        1 łyżeczka pieprzu

·        1 łyżeczka  wędzonej papryki

·        Ziele angielskie

·        Liście laurowe

·        3 ząbki czosnku

·        1 łyżka suchej żelatyny



Wykonie

Z golonki wyjmujemy kość, oddzielamy mięso do skóry, kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mięso dokładnie mieszamy  i wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Golonkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki. Na  dno garnka władamy ściereczkę,  Słoiki i władamy do płaskiego garnka, nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym  ogniu  w zależności od wielkości słoików .  Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.



Brak komentarzy: