Baleron wędzony.
Powoli się zbliżają święta Bożego Narodzenia, zaczynam testować przepisy świąteczne. Dziś przygotowałam, wędzony baleron z rozmarynem, który rozpływa się w ustach. Baleron wyszedł bardzo soczysty, pachnący obłędnie.
Mięso
·
2 szt karkówki po około 2,5 kg
Solanka
·
250g peklosoli (tabela dziadka )
·
pieprz czarny
·
świeży rozmaryn
·
czosnek
·
kilka liści laurowych
·
kilka ziaren ziela anielskiego
Parzenie
·
kilka ząbków czosnku
·
1 łyżeczka pieprzu czarnego
·
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
·
Świeży rozmaryn
·
1/2 łyżeczki jałowca
· kilka liści laurowych.
Wykonanie
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy peklosól
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku 250ml wody z przyprawami
gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony, wywar dodajemy do
solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około
10% w stosunku do jego masy. Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy
solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu.
Przygotowanie do wędzenia.
Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki
władamy do siatki wędzarniczej. Karkówkę
wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu
ocieknięcia.
Wędzenie
Karkówkę osuszamy w wędzarni w temperaturze 40
stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym
generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do
temperatury 90 stopni. Wkładamy baleron zmniejszamy palnik gazu do minimum około
80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około
68-72 stopnie. Baleron wyjmujemy z parzenia
wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy
wieszamy do ocieknięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz