Dietetyczny pasztet z kurczaka z grzybami leśnymi, podany z bułeczkami dyniowymi.

Będąc na diecie staram się przygotowywać tradycyjne danie w wersji fit., które wychodzą smaczne i są niskokaloryczne. 


Dietetyczny pasztet z kurczaka z grzybami leśnymi, podany z bułeczkami dyniowymi.

Pasztet z piersi kurczaka

Składniki:

  •  1,5 kg ugotowanego kurczaka z rosołu
  • 200g świeżych lub mrożonych mieszanych grzybów leśnych
  • warzywa z rosołu
  • 100 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 50g orzeszków pistacjowych
  • Zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa, sol, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do pasztetu
  • Około  100-150 ml rosołu

Bułeczki dyniowe

  • 375 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 180 ml puree z dyni (3/4 szklanki)*
  • 45 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni

  Wykonanie:

Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju wrzucamy partiami grzyby .Smażymy na dużym ogniu, aż się przyrumienią. Obrane mięso i warzywa przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy smażone grzyby, serek Philadelphia, rosół. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą przekładamy do miski, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i ziołami. Pod koniec mieszania dodajemy orzechy pistacjowe i mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy do keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 90 minut

Bułecki dyniowe.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz. Przygotować płaską blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule i ułożyć na blaszce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 45 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i suto posypać pestkami dyni. Bułki dyniowe piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 23 minuty. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Pasztet podajemy z bułeczkami dyniowymi.

 


 

 

Brak komentarzy: