Paszteciki z ciasta francuskiego

 Dzień dobry Kochani, 

dziś przygotowałam dla rodziny pysze  paszteciki z ciasta francuskiego, które rozpływają się w ustach.  


Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z rosołu
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 1szt cebula
  • 1 jajko
  • 1łyżka masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • Pieprz, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • Ciasto  francuskie
  • Jajko do smarowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki sezamu

Wykonanie

 Wątróbkę przesmażyć na oleju następnie zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa mielonego dodajmy pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki ,jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układać wałek z nadzienia wzdłuż krótszego brzegu ciasta wykorzystując 1/3 nadzienia, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Z pozostałej 1/3 ciasta i nadzienia zrobić to samo. Otrzymamy 3 roladki. Ostrym nożem pokroić rolki na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.



Brak komentarzy: