Łosoś wędzony na ciepło

  W piątek  na stole zawsze u nas się pojawia rybka. Zapraszam  Was na pysznego łososia wędzonego na ciepło. 


Kolejny przepis, który na pewno pojawi się u nas na świątecznym stole.

Składniki

·        2 filety z łososia

·        1 litr wody

·        6 dag soli

·        2-3 liście laurowe

·        3 ziarenka ziela angielskiego

·        3-4 ziarenka pieprzu czarnego


Wykonanie

Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól ,ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe , dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 12h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.  Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 60 stopni bez dymu na około jedną godzinę. Włączamy generator dymu wędzimy w 65stopniach około  3 godziny do uzyskania złotego koloru.


Brak komentarzy: