Łosoś wędzony na ciepło
W piątek na stole zawsze u nas się pojawia rybka. Zapraszam Was na pysznego łososia wędzonego na ciepło.
Kolejny przepis, który na pewno pojawi się u nas na świątecznym stole.
Składniki
·
2 filety z łososia
·
1 litr wody
·
6 dag soli
·
2-3 liście laurowe
·
3 ziarenka ziela angielskiego
· 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
Wykonanie
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól ,ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe , dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 12h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 60 stopni bez dymu na około jedną godzinę. Włączamy generator dymu wędzimy w 65stopniach około 3 godziny do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz