Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości. Anna Reguła Kinga Syposz
Kochani pojawiła się cudowna książka na którą od dawna czekałam Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości. Anna Reguła Kinga Syposz jest to wyjątkowy poradnik dla osób zdrowo się odżywających i nie tylko.
Książka bardzo ładnie wydana, przepiękne zdjęcia, dokładne przepisy, które sie udają. Chcąc zdrowo się odżywiać i dbać o linię, nie musimy rezygnować ze słodkości.
W książce znajdziecie 100 propozycji na wyjątkowe zdrowe słodkości. Każdy przepis ma podaną kaloryczność i jest rozpisane makroskładniki.
Mając informacje na temat składników możemy zastąpić główne posiłki. Autorki w cudowny sposób pokazują jakie można stosować zamiennik, cukier możemy zamienić słodzikiem, ser tłusty chudym.
Chcąc zdrowo się odżywać musimy pamiętać o liczeniu kalorii i nie objadać się nimi. Przepisy są bardzo szybkie i proste np bardzo znany chleb bananowy.
Autorki zamieściły pozycje dla osób bardziej zaawansowanych np ciasto z ciecierzycy bez pieczenia.
W książce znajdziemy ponad 100 przepisów z podziałem na następujące rozdziały:
Słodkości proste i szybkie
Tarty, tartaletki, minidesery
Desery w słoiczkach i lody
Ciasteczka i drobne smakołyki
Serniki, torty, torciki
(.....) Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych.
Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.
„Jedzenie to paliwo dla organizmu, które s spełnia też inną ważną funkcję – uszczęśliwia, tworzy wspomnienia i buduje więzi. Dlatego w dobrej diecie na pewno znajdzie się miejsce na szaleństwo i słodkości. Szczególnie te, które mogą być dobrze zbilansowanym posiłkiem, odżywiającym ciało i wywołującym uśmiech na twarzy. Takie właśnie są nieprzyzwoicie zdrowe tarty, serniki, desery oraz ciasteczka Ani i Kingi. Jeśli już samo czytanie listy składników, receptur i przeglądanie zdjęć sprawia radość, to co się będzie działo w kuchni?”.
Beata Grątkowska – Praktykulinarni.com
„Ania od dawna uczy nas, że w diecie najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a zero-jedynkowe podejście i nieprzemyślane eliminacje składników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Tym razem wspólnie z Kingą pokazują, jak komponując desery, dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Jestem przekonana, że zdrowe słodkości zadowolą nasze kubki smakowe, a dieta przestanie nam się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami”.
Monika Rosa – fotografka kulinarna, @monika.rosa (...)
Książkę polecam jest świetna często z niej korzystam, przepisy są super, zawsze się udają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz