Miętus smażony podany z opiekanymi ziemniakami

Kochani w piątki u nas na obiad pojawia się ryba, dziś zapraszam na pysznego smażonego miętusa.


Miętus smażony z opiekanymi ziemniakami.

Składniki

  •  2 filety z miętusa ze skórą
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej
  • Młode ziemniaki.

Wykonanie

Ziemniaki w mundurkach ugotować na pół twardo, następnie ostudzić. Zimne ziemniaki pokroić w plasterki, następnie smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano.

Filety  z miętusa umyć, podzielić na porcje. Przygotowanie panierki, wymieszać mąkę ziemniaczaną z bułką tartą. Miętusa natrzeć solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i panierce, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ziemniakami.


 


Brak komentarzy: