Miętus smażony podany z opiekanymi ziemniakami
Kochani w piątki u nas na obiad pojawia się ryba, dziś zapraszam na pysznego smażonego miętusa.
Miętus smażony z
opiekanymi ziemniakami.
Składniki
- 2 filety z miętusa ze skórą
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- Sól, pieprz do smaku
- Olej
- Młode ziemniaki.
Wykonanie
Ziemniaki w mundurkach ugotować na pół twardo, następnie ostudzić. Zimne ziemniaki pokroić w plasterki, następnie smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano.
Filety z miętusa umyć, podzielić na porcje. Przygotowanie panierki, wymieszać mąkę ziemniaczaną z bułką tartą. Miętusa natrzeć solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i panierce, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz