Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym.
Moje ulubione danie, pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym.
Podane na obiad, kolację będą wykwintnym daniem, które pozytywnie zaskoczy Waszych gości i domowników.
Genialne, maślane, puszyste puree, wyjątkowe aromatyczne grzyby leśne i delikatna pierś z indyka, czyni danie bardzo smacznym.
składniki:
smażone grzyby
· Różne grzyby leśne
· Masło klarowane
· sól
· pieprz
· 2 cebulki szalotki - obranie i posiekane
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Purre ziemniaczane
· 1/2 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w równe kawałki
· 50 g masła, w temperaturze pokojowej
· ok. 1/4 szklanki mleka
· sól, pieprz do smaku
· gałka musztatałowa
Pierś z indyka
· 2 polędwiczki z piersi indyka około 300g
· 50ml oliwy
· Masło klarowane
· ½ łyżeczki przyprawy do indyka
· ½ łyżeczki majeranku.
·
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby oczyszczamy, ale nie myjemy, kroimy na plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę Na patelni Kohersen rozgrzewamy masło klarowane, kilka minut wrzucamy prawdziwki, szalotkę, czosnek. Smażymy kilka minut, mieszamy, dodajemy pietruszkę, ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.
Ziemniaki zalewamy w garnku zimną wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, postawiamy garnek z powrotem na gazie i odparowujemy resztki wody. Zdejmiemy garnek z ognia, ziemniaki przekładamy do pojemnika blendera gotującego Kohersen dodajemy masło i mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Miksujemy na gładką masę.
Pierś z indyka myjemy, osuszamy, następie mieszamy w misce z oliwą, solą, pieprzem, majerankiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzanej patelniobsmażamy pierś z obu stron po 2-3 minuty i w miedzy czasie polewamy masłem. Następnie pieczemy w piekarniku przez 10 minut w miedzy czasie polewając pierś wytapiającym się z niej sokiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz