Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym.

 Moje ulubione danie, pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym.


 
 Podane na obiad, kolację będą wykwintnym daniem, które pozytywnie zaskoczy Waszych gości i domowników.

Genialne, maślane, puszyste puree, wyjątkowe aromatyczne grzyby leśne i delikatna pierś z indyka, czyni danie bardzo smacznym.

składniki:

smażone grzyby

·        Różne grzyby leśne

·        Masło klarowane

·        sól

·        pieprz

·        2 cebulki szalotki - obranie i posiekane

·        2 ząbki czosnku

·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Purre ziemniaczane

·        1/2 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w równe kawałki

·        50 g masła, w temperaturze pokojowej

·        ok. 1/4 szklanki mleka

·        sól, pieprz do smaku

·        gałka musztatałowa

Pierś z indyka

·        2 polędwiczki z piersi indyka około 300g

·        50ml oliwy

·        Masło klarowane

·        ½ łyżeczki przyprawy do indyka

·        ½ łyżeczki majeranku.

·        Sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Grzyby oczyszczamy, ale nie myjemy, kroimy na plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę  Na patelni  Kohersen rozgrzewamy masło klarowane, kilka minut wrzucamy prawdziwki, szalotkę, czosnek. Smażymy kilka minut, mieszamy, dodajemy pietruszkę, ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.


Ziemniaki zalewamy  w garnku zimną wodą, gotujemy  do miękkości. Odcedzamy, postawiamy garnek z powrotem na gazie i odparowujemy resztki wody. Zdejmiemy garnek z ognia, ziemniaki przekładamy do pojemnika blendera gotującego Kohersen  dodajemy  masło i mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Miksujemy na gładką masę.


Pierś z indyka myjemy, osuszamy, następie  mieszamy w misce z oliwą, solą, pieprzem, majerankiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzanej patelniobsmażamy pierś z obu stron po 2-3 minuty i w miedzy czasie polewamy masłem. Następnie pieczemy w piekarniku przez 10 minut w miedzy czasie polewając pierś wytapiającym się z niej sokiem.


 

Brak komentarzy: