ciasteczka grzybki leśne

 Kochani sezon na grzybki powoli się kończy zapraszam na pyszne domowe słodkie grzybki 


Grzybki leśne

Składniki

Ciasto na nóżki

  • 1 szkl mąki ryżowej 
  • ¼ szkl mąki kokosowej 
  • 2/3 szklanki (80g) zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 70 g masła, miękkiego
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • Pasta waniliowa

Wykonanie

Składniki suche mąkę ryżową i kokosową, zmielone orzechy i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do miski miksera wkładamy masło, cukier i jajko ucieramy na puszystą masę następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie do połączenia. Formujemy kwadrat z ciasta, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Na około 30 minut.Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia mieszamy w misce razem. W misie miksera ucieramy miękkie masło, cukier, pastę waniliową i jajko. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki (te z miski) i mieszamy dokładnie do połączenia. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego ciasta.

Ciasto na kapelusze

  • 2 szkl mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Kakao
  • Barwnik czerwony

Wykonanie

Mąkę ryżową i proszek do pieczenia mieszkamy w misce. Do miski robota wkładamy masło, jajko, żółto i cukier puder, pastę waniliową następnie ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy barwnik czerwony w zależności jaki chcemy uzyskać kolor czerwony, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Podobnie robimy ciasto w kolorze brązowym, zamiast barwnika dodajemy kakao. Ciasto podstawowe zawijamy również w folię i wkładamy do lodówki, razem z ciastem czerwonym i brązowym/

Robienie grzybków.

Wyjmiemy ciasto z dodatkiem orzechów na ogonki grzybków. Odrywamy kawałki, formujemy wałek o średnicy ok. 1-1,5-2 cm i kroimy nożem nóżki o różnej długości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

Pieczemy przez 12-15 min, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę na blaszce, aby wystygły.

Robienie kapeluszy

Wyjmujemy z lodówki ciasto na kapelusze. Odrywamy kawałki formując kulki różnej wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je lekko dłonią i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru. Przygotowujemy sobie ostry nieduży nożyk. Od razu po upieczeniu każdy kapelusz lekko wydrążamy od środka, uwaga aby się nie poparzyć, ciasteczka na początku będą dosyć gorące.

Składanie: grzybków

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 1 łyżkę masła. Lekko studzimy, aby czekolada zaczęła gęstnieć. Następnie końcówkę nóżki moczymy w czekoladzie i przytwierdzamy do kapelusza. Gotowe partie grzybków wkładamy do lodówki aby szybciej stężały.


Polewa czekoladowa na grzybki

Rozpuszczamy pozostałą czekoladę i maczamy kapelusze kilku grzybków brązowych i tych z ciasta z klastycznego.

Leśny mech

składniki

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szkl mąką ryżowej Melvit
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Szpinak mrożony rozmrażamy na sitku, następnie odciekamy z nadmiaru wody, miksujemy blenderem na jednolity mus. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka wbijmy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą oraz jasną masę Następnie ciągle ubijając wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto kroimy na 2 części z której robimy mech i dekoracje według uznania.



Brak komentarzy: