ciasteczka grzybki leśne
Kochani sezon na grzybki powoli się kończy zapraszam na pyszne domowe słodkie grzybki
Grzybki leśne
Składniki
Ciasto na nóżki
- 1 szkl mąki ryżowej
- ¼ szkl mąki kokosowej
- 2/3 szklanki (80g) zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 70 g masła, miękkiego
- 4 łyżki cukru zwykłego
- Pasta waniliowa
Wykonanie
Składniki suche mąkę ryżową i kokosową, zmielone orzechy i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do miski miksera wkładamy masło, cukier i jajko ucieramy na puszystą masę następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie do połączenia. Formujemy kwadrat z ciasta, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Na około 30 minut.Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia mieszamy w misce razem. W misie miksera ucieramy miękkie masło, cukier, pastę waniliową i jajko. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki (te z miski) i mieszamy dokładnie do połączenia. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego ciasta.
Ciasto na kapelusze
- 2 szkl mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- Kakao
- Barwnik czerwony
Wykonanie
Mąkę ryżową i proszek do pieczenia mieszkamy w misce. Do
miski robota wkładamy masło, jajko, żółto i cukier puder, pastę waniliową
następnie ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy
barwnik czerwony w zależności jaki chcemy uzyskać kolor czerwony, dokładnie
mieszamy. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do
lodówki. Podobnie robimy ciasto w kolorze brązowym, zamiast barwnika dodajemy
kakao. Ciasto podstawowe zawijamy również w folię i wkładamy do lodówki, razem
z ciastem czerwonym i brązowym/
Robienie grzybków.
Wyjmiemy ciasto z dodatkiem orzechów na ogonki grzybków.
Odrywamy kawałki, formujemy wałek o średnicy ok. 1-1,5-2 cm i kroimy nożem
nóżki o różnej długości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczenie
Pieczemy przez 12-15 min, aż nabiorą lekko złotawego koloru.
Po upieczeniu zostawiamy na chwilę na blaszce, aby wystygły.
Robienie kapeluszy
Wyjmujemy z lodówki ciasto na kapelusze. Odrywamy kawałki
formując kulki różnej wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je lekko dłonią
i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15
min lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru. Przygotowujemy sobie ostry
nieduży nożyk. Od razu po upieczeniu każdy kapelusz lekko wydrążamy od środka,
uwaga aby się nie poparzyć, ciasteczka na początku będą dosyć gorące.
Składanie: grzybków
- 150 g czekolady mlecznej
- 150g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 1 łyżkę masła. Lekko studzimy, aby czekolada zaczęła gęstnieć. Następnie końcówkę nóżki moczymy w czekoladzie i przytwierdzamy do kapelusza. Gotowe partie grzybków wkładamy do lodówki aby szybciej stężały.
Polewa czekoladowa na grzybki
Rozpuszczamy pozostałą czekoladę i maczamy kapelusze kilku
grzybków brązowych i tych z ciasta z klastycznego.
Leśny mech
składniki
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
- 3 jajka
- 1 1/2 szkl mąką ryżowej Melvit
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Szpinak mrożony rozmrażamy na sitku, następnie odciekamy z nadmiaru wody, miksujemy blenderem na jednolity mus. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka wbijmy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą oraz jasną masę Następnie ciągle ubijając wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto kroimy na 2 części z której robimy mech i dekoracje według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz